Ostavka poljskog šefa diplomacije. Krivac „proruski“ usmjerena plavuša?

Foto: mapsofworld

Zaredale su ostavke u poljskoj vladi. Nakon što je sinoć ostavku podnio ministar zdravstva Lukasz Szumowski iz vladajuće stranke Pravo i pravda, danas je to učinio i poljski šef diplomacije Jacek Czaputowicz, također član iste stanke.

O tome je, u četvrtak, 20. kolovoza, izvješćeno na službenom sajtu poljskog Ministarstva vanjkih poslova. U poljskom MVP-u precizirano je, kako je, sada već bivši ministar, ovu odluku donio osobno, jer „nakon predsjedničkih izbora vrijeme je za smjenu šefa poljske diplomacije“.

Što se u stvarnosti krije iza ove odluke za sada je teško reći, ali se može pretpostaviti kako neka pozadina ipak mora postojati jer se, osim, npr. u slučaju stvarnih zdravstvenih ili obiteljskih problema, koji se vrlo često (čak kada objektivno i ne postoje) navode kao razlog ostavke mnogih (i ne samo poljskih) političara, ovdje ipak navodi prilično čudna formulacija. Jer novi-stari predsjednik zemlje Andrzej Duda sigurno ne bi mijenjao iskusni i uhodani tim poljske vlade da je s njegovim radom bio zadovoljan. Uprotivnom, takav bi potez bio vrlo nelogičan, a nelogičnostima nije mjesto u viskoj državnoj politici bilo koje zemlje, koja do sebe i do svog međunarodnog ugleda drži.

A dok se (i ako se uopće ikada utvrde) ne obznane stvarni razlozi ostavke Jaceka Czaputowicza, podsjetit ćemo kako je on spomenuto Ministarstvo vodio od siječnja 2018. g., ali i kako je tijekom svoje karijere imao dovoljno skandala. Tako se prije godinu dana fotografirao sa simpatičnom plavušom Andželikom Jaroslawskom, koja je, prema verziji poljskih medija, proruski orijentirana (vidi foto).
Nakon toga „skandala“ fotografiju Czaputowicza i Jaroslawske poljsko MVP moralo je priznati kao „pogrešku“. Međutim sam Jacek Czaputowicz bio je sve prije negoli proruski orijentiran političar, upravo suprotno. Poznat je po brojnim proturuskim izjavama, ali je istodobno bio i prvi poljski šef diplomacije koji se, nakon izbijanja ukrajinske krize 2014. g., susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom. Je li mu nešto od navedenoga „smrtni grijeh“ i ako je, tko je taj koji to može smatrati „neoprostivim činima“ – nedostojnim nastavka Czaputowiczeve diplomatske karijere, za sada se može samo nagađati. Tim prije što iza spomenute sinoćnje ostavke poljskog ministra zdravstva „proruskih repova“ (barem za sada) nema.

 

 

Komentari

komentar

You may also like