Oštećenje u kineskoj nuklearnoj elektrani Taishan: ozbiljna prijetnja ili rutinska smetnja?

Prošli tjedan je CNN objavio reportažu o “neposrednoj radioaktivnoj prijetnji” iz kineske nuklearne elektrane Taishan u regiji Guangdong.

Američki mediji i vlada su doznali za navodnu opasnost na pomalo neobičan način. Francuska tvrtka Framatome koja je manji suvlasnik kineske elektrane i koja je sudjelovala u izgradnji, je kontaktirala američku vladu s upozorenjem. Tvrde da se oko elektrane očitavaju povećane razine radijacije i da su kineske regulatorne agencije odlučile povećati dozvoljenu razinu radijacije kako ne bi morali gasiti elektranu. Iz francuske tvrtke govore da je došlo do nakupljanja plinova kriptona i ksenona što ometa rad glavnog energetskog kruga. Tvrde da su oštećeni vanjski dijelovi uranijskih gorivnih štapova.

Svakako je zanimljivo pitanje zašto se francuska tvrtka odlučila obratiti SAD-u koji nemaju nikakve veze s elektranom, a nisu se obratili kineskim suradnicima ili svojoj vladi. Osim francuske tvrtke i kineskih, u izgradnji je sudjelovao i njemački Siemens. Nuklearno postrojenje Taishan je otvoreno 2018. i prvo je postrojenje treće generacije nuklearnih elektrana u Kini. Tip postrojenja je izumljen u EU- “European Pressurised Reactor” (EPR), a trebao bi biti efikasniji i sigurniji od prethodnih modela.

Iz Kine odgovaraju da je razina radijacije normalna i da nema razloga za zabrinutost. Iz SAD-a, nakon nekoliko sastanaka, tvrde da stanje nije u domeni “krizne situacije”. Li Ning, kineski nuklearni fizičar koji živi u SAD-u, tvrdi za Reuters da mediji uobičajeno loše i senzacionalistički pristupaju temama vezanim uz nuklearnu energiju te da u ovom slučaju “rade slona od muhe”.

Kineska agencija za nuklearnu energiju tvrdi da je oštećeno 5 gorivnih štapova u reaktoru od njih 60 000 što je manje od 0.01%. Tvrde da je došlo do nepredvidljivih smetnji u proizvodnji i transportu goriva te da su mala oštećenja “uobičajena” i da je riječ o “normalnom fenomenu”.

Komentari

komentar





You may also like