Oštra izjava o Bjelorusiji na summitu EU

Na summitu EU odlučeno je zabraniti bjeloruskim zrakoplovnim kompanijama letenje do zračnih luka EU i preletjeti teritorij Europske unije, a također je preporučio europskim prijevoznicima da odbiju letjeti u zračnom prostoru Bjelorusije. To je navedeno u završnoj izjavi summita EU usvojenoj 24. svibnja, kao odgovor na incident s neplaniranim slijetanjem zrakoplova tvrtke Ryanair u Minsk. Odluka nije stupila na snagu, treba je još usuglasiti i odobriti Vijeće EU na ministarskoj razini. Osim toga, summit je odlučio hitno uvesti nove sankcije protiv Bjelorusije, zatražio je puštanje oporbenog čelnika Romana Protaseviča i pozvao Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva da istraži incident prisilnog slijetanja.

“Summit je pozvao Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva da hitno istraži ovaj neviđeni i neprihvatljivi incident”, stoji također se u dokumentu.

Kako je na summitu rekao David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta, međunarodna istraga “nesumnjivo je potrebna kako bi se utvrdilo jesu li sigurnost zrakoplova i životi njegovih putnika ugroženi kao rezultat djelovanja suverene države”. Prema njemu, trebao bi utvrditi je li zahtjev za spuštanjem zrakoplova kršio Čikašku konvenciju o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu.

Pozvao je čelnike EU na poduzimanje oštrih mjera protiv Bjelorusije.

“Večeras imamo ogromnu odgovornost dokazati da EU nije papirnati tigar”, rekao je Sassoli.

Po dolasku na summit mnogi su čelnici EU akcije bjeloruskih vlasti opisali kao “otmicu zrakoplova”, u stvari pokušavajući ih izjednačiti s terorističkim aktivnostima.
“Summit EU naložio je Vijeću [EU] da što prije usvoji dodatne popise fizičkih i pravnih osoba na temelju relevantnih režima sankcija”, kaže se u završnoj izjavi o Bjelorusiji.

Po dolasku na summit, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da Europska unija namjerava poduzeti nove restriktivne mjere protiv pojedinaca odgovornih za slijetanje zrakoplova, kao i protiv državnih tvrtki i poduzeća u Bjelorusiji zbog “financiranja režima”.

Prema postojećem postupku, sada bi zemlje EU i vanjskopolitička služba EU trebale iznijeti prijedloge o sadržaju novih restriktivnih mjera, a zatim bi ih Vijeće EU moralo koordinirati i odobriti na ministarskoj razini, nakon čega sankcije stupit će na snagu.

Čelnici EU također su izrazili solidarnost s Latvijom u vezi s protjerivanjem diplomata ove zemlje iz Minska, koji je potez u Bruxellesu nazvan “nerazumnim”.

 

Komentari

komentar
You may also like