Oštra reakcija ruskog MO: napad američkih snaga na sirijski zrakoplov je vojna agresija

Rusko Ministarstvo obrane je u ponedjeljak, 19. lipnja, napad američkog zrakoplova na sirijski Su-22 faktički nazvalo vojnom agresijom.

„Višestruko djelovanje američkih zrakoplova pod agendom „borbe protiv terorizma“ protiv zakonitih oružanih snaga države-članice UN-a je grubo narušavanje međunarodnog prava“, objavilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo obrane, dodavši, kako je „uništavanje sirijskog zrakoplova u zračnom prostoru te zemlje – cinično narušavanje njezinog suvereniteta“.

Pritom, u vrijeme operacije u Rakki, zapovjedništvo međunarodne koalicije nije iskoristilo kanal za vezu s Rusijom radi sprječavanja incidenata u zraku, navodi se dalje u priopćenju ruskog MO.

Podsjećamo, sinoć je američki lovački zrakoplov oborio sirijski zrakoplov Su-22, koji je, prema američkoj verziji, bombardirao položaje oporbenih snaga SDF (većinski kurdske postrojbe) u zoni Rakke.

S druge strane, Damaks navodi kako je njihov zrakoplov bojno djelovao po snagama terorističke organizacije „Islamska država“ te je optužio međunarodnu koaliciju za koordinaciju napada s teroristima.Danas je aktivnost međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a kritizirao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, kazavši, kako SAD mora uvažavati suverenitet Sirije i koordinirati operacije s Damaskom, kao što to rade Rusija, Turska i Iran.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like