Oštre osude vojnog nasilja u Mjanmaru od strane UN-a i Zapada

Nakon što je vojska Mjanmara 1. veljače uvela jednogodišnje izvanredno stanje u zemlji zbog, kako kaže, zbog velikih izbornih prijevara, i pri tom uhitila predsjednicu Nacionalne lige za demokraciju i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi i još nekoliko drugih političara – stanje u toj zemlji se ne smiruje. Štoviše, ulični prosvjedi i sukobi ljudi s vojskom i policijom, čini se, sve više jačaju, pri čemu dolazi i do sve većeg broja žrtava.

Tako je, jučer, u sukobima diljem zemlje poginulo više desetaka osoba. Prosvjednici su izišli na ulice Jangona, Mandalaya i drugih gradova, usprkos upozorenjima vojske o mogućem otvaranju vatre na njih.

Različite lokalne udruge za zaštitu ljudskih prava izvješćuju o od 90 pa do 110 poginulih osoba, a prema navodima UN-a među njima ima i maloljetnika.

Američki State Department izrazio je “duboki šok zbog smrti mnogih prosvjednika u Mianmaru od strane snaga sigurnosti“. Vojna hunta, koja je preuzela vlast u zemlji, sposobna je žrtvovati živote mnogih sunarodnjaka kako bi služila maloj skupini pojedinaca, izjavio je jučer državni tajnik Anthony Blinken.

U nedjelju, 28. ožujka, posebni izvjestitelj UN-a za Mjanmar Tom Andrews, osudio je jučerašnju pucnjavu na prosvjednike na Dan oružanih snaga te zemlje,  nazvavši to “masovnim ubojstvom“. Prema njegovim riječima, vojna hunta je “počinila masakr muškaraca, žena i djece“.

Dan prije zapovjednici oružanih snaga 10 zemalja Zapada i dviju azijskih država osudili su uporabu smrtonosnog oružja od strane mjanmarske vojske protiv prosvjednika. Zajednički dokument o tome potpisali su predstavnici SAD-a, Kanade, Njemačke, Velike Britanije, Grčke, Danske, Italije, Nizozemske, Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje i Japana.
 

 

Komentari

komentar

You may also like