Oštro protutursko pismo američkih senatora Joe Bidenu

Turski politički komentator Murat Etkin prokomentirao je vijest da su 9. veljače, 54 američka senatora novom američkom predsjedniku Joe Bidenu napisala “zajedljivo” pismo o Turskoj, i da je na prvi pogled sve sličilo pismima „o stanju ljudskih prava“ koja oni redovito šalju američkim predsjednicima. Međutim, ovaj put za službenu Ankaru sve je puno ozbiljnije, navodi Etkin.

U pismu senatori od Joea Bidena traže vršenje pritiska na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu vladu da “preokrenu svoj autoritarni smjer”, poštuju ljudska prava, oslobode političke zatvorenike i zatvorenike savjesti i sve to učine odmah.

“Ali što više čitate, sve više shvaćate da je pismo puno izobličenja i da se radi o užasnom tekstu”, napominje Murat Etkin .

U pismu se navodi kako Erdogan postupno stavlja zemlju na autoritarni put. Senatori su kritizirali marginalizaciju turske oporbe, imenovanje “pristranih sudaca” i zatvaranje novinara – pitanja koja tradicionalno postavlja i sama turska oporba. Kažu da je Turska u pogledu kršenja slobode tiska “superiornija samo od Kine”, a da njezin protuteroristički zakon “prijeti vladavini prava”.

Senatori također tvrde da je Erdoganova vanjska politika s vremenom postala sve ratobornija. Prema njihovom mišljenju, Erdogan je “otvoreno napao Kurde koje podržavaju SAD, boreći se protiv ISIS-a u Siriji”.

“Ovo je jedna od najotvorenijih javnih potpora kurdskim Narodnim snagama samoobrane (postrojbe YPG, koje Ankara smatra terorističkim i povezanim sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana, op. GN.) u Siriji od strane američkih zakonodavaca u posljednjih nekoliko godina i trenutačno predstavlja ozbiljan napad na Tursku u tom pogledu”, naglašava Etkin.





Senatori dalje optužuju Tursku za kupnju ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400  i navode kako je Erdogan također kriv jer je “pozvao Azerbejdžan da nasiljem riješi teritorijalni spor s Armenijom” u Nagorno-Karabahu.

Senatori u pismu Bidenu ipak navode kako Turska ostaje važan saveznik u značajnoj regiji svijeta, ali da  Sjedinjene Države imaju odgovornost iskreno razgovarati sa svojim saveznicima o nepoštivanju ljudskih prava i demokracije.

Pismo završava pozivom da Biden razgovara s Erdoganom “o trenutnom okončanju njegove politike autoritarnosti”, u čemu su mu (Bidenu) oni spremni pomoći.





Uz ovakve prijatelje kome trebaju neprijatelji, zaključuje turski komentator.

Komentari

komentar

You may also like