Oštro upozorenje Irana: američku vojsku možda ćemo izjednačiti s „Islamskom državom“

Zapovjednik iranskog Korpusa straže islamske revolucije Mohammad Ali Jafari, upozorio je u nedjelju američku administraciju, kako je Iran spreman na krajnje stroge reakcije na poteze Sjedinjenih Država i uvođenje novih sankcija.

Ukoliko SAD ponište Sporazum o iranskom nuklearnom programu (potpisan u srpnju 2015.g. između Irana i tzv. šestorice: SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, op.GN.), zauvjek će nestati mogućnost dijaloga između dviju država, izjavio je Jafari i dodao, kako bez odgovora neće ostati i moguće američko proglašenje iranskog Korpusa straže terorističkom organizacijom.

„U tom slučaju Korpus straže islamske revolucije odnosit će se prema američkoj vojsci kao prema postrojbama terorističke organizacije „Islamska država“, kazao je zapovjednik te moćne iranske vojne organizacije.

Prema informacijama američkih medija, Bijela kuća je pripremila sveobuhvatnu strategiju prema Iranu, a predsjednik Donald Trump će idućeg tjedna proglasiti prestanak važenja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

U tom slučaju bit će zanimljivo pratiti reakcije američkih europskih saveznika koji su redom bili protiv anuliranja tog sporazuma kojeg smatraju korisnim i zbog kojeg je ukinuta većina međunarodnih sankcija protiv Teherana. Upravo zbog toga su glavne  europske države s Teheranom već pokrenule velike poslove iz sfere energetike, kao i investicijska ulaganja u iransko gospodarstvo. Njemačka je već ranije izjavila kako se neće priključiti američkom jednostranom izlasku iz tog Sporazuma,  a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prije nekoliko dana izjavio kako Amerikanci moraju dobro razmisliti i donjeti pravilnu odluku, kazavši, kako je Sporazum s Iranom najvažniji dokument koji je međunarodna zajednica potpisala u moderno doba. Osim toga, ostali supotpisnici Sporazuma tvrde kako se Iran pridržava preuzetih obveza, a što Washington negira, navodeći kako ih Teheran postojano krši i da se ne ponaša u duhu slova Sporazuma, pričemu ne navodi konkretne dokaze. Bijela kuća prošli mjesec je zatražila od Kongresa izvješće s dokazima o iranskom kršenju Sporazuma, koje je Kongres dužan dostaviti tijekom listopada.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like