Osuđen bivši glavni predstavnik ISIL-a u Njemačkoj

Viši pokrajinski sud u Celleu u saveznoj pokrajini Donja Saska osudio je u srijedu propovjednika koji je slovio kao glavni predstavnik terorističke Islamske države (IS) u Njemačkoj na deset i pol godina zatvora.

37-godišnji Abdualaziz Abdulah A., poznatiji pod propovjedničkim imenom Abu Valaa, osuđen je zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država te pomoći u pripremanju teških zločina uperenih protiv ustavnog poretka Njemačke.

„Abu Valaa je djelovao kao predstavnik Islamske države u Njemačkoj, utjecao je na radikalizaciju mnogih mladih ljudi te financijski pomagao njihov odlazak u borbe u redovima Islamske države u Siriji i Iraku“, rekao je predsjednik sudskog vijeća Frank Rasenow.

Dvojica njemačkih preobraćenika koji su preko ove skupine otputovali u Irak su nakon toga počinili samoubilačke napade s mnogobrojnim žrtvama.

Kontakte s Abu Valaaom je održavao i Anis Amri, koji je počinio teroristički napad na Božićni sajam u Berlinu 2016.

Abu Valaa je rođen u Iraku i bio je osnivač i voditelj Njemačkog islamskog kruga Hildesheim (DIK), koji je zbog protuustavnog djelovanja 2017. zabranjen. Sam Abu Valaa od 2016. sjedi u istražnom zatvoru.
Zajedno s Abu Valaaom osuđene su još trojica pripadnika scene okupljene oko DIK-a za širenje mržnje i podrške mladim islamistima pri odlasku u borbe u redovima IS-a. Oni su osuđeni na kazne zatvora od četiri i pol do osam godina.

Jedan od njih, čiji stan u Dortmundu je služio kao džamija i okupljalište radikalnih islamista, posjeduje i srpsko državljanstvo

Komentari

komentar

You may also like