Osuđen napadač na Macrona, na sudu je branio svoj postupak

Damien Tarel (28) prekjučer je ošamario francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tijekom rukovanja s ljudima. Pri tome je uzviknuo “Dolje makronizam” i poklič francuskih vitezova “Montjoy Saint-Denis!”. Damien je monarhist, zaljubljenik u povijest i, kako kaže, “krajnji patriot”. Više o političkom i ideološkom kontekstu napada pisali smo danas.

Francusko tužiteljstvo tražilo je 18 mjeseci zatvora. Damien je osuđen na 4 mjeseca zatvora i 14 mjeseci strogog uvjetnog nadziranja. Osim toga, dobio je doživotnu zabranu da radi kao javni službenik Francuske te zabranu posjedovanja oružja u idućih 5 godina, prenosi AFP.

Maksimalna kazna koju je mogao dobiti za takav napad je 3 godine zatvora.

Damien je u sudnici bio smiren. Tvrdi da je i sam iznenađen nasiljem te da mu je reakcija došla automatki kada je vidio “njegov lažni prijateljski osmijeh. Osjetio sam gađenje i imao impluzvinu reakciju”, prenosi BFM.

Damien je u sudnici rekao da za njega Macron “predstavlja propadanje Francuske”. Tvrdi da je s prijateljima planirao bacati jaja na predsjednika, ali da je šamar kao opcija došao prirodno.

Dok  je Damien stojički prihvatio kaznu, njegova djevojka je briznula u plač.





Napad su osudili čak i predstavnici najoštije opozicije Macronu. Tužitelj je napad proglasio “apsolutno nedopustivim”. Macron je rekao kako vjeruje da je riječ o “izoliranom slučaju” te “glupom i nasilnom činu.”

Komentari

komentar





You may also like