Osumnjičeni za ubojstvo saudijskog novinara Khashoggija uhićen u Francuskoj

Jedan od osumnjičenih za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija uhićen je u utorak na aerodromu Roissy kod Pariza pri ukrcaju na let za Rijad, izjavili su policijski i pravosudni izvori, a prenosi Reuters.

“Pozdravljam uhićenje jednog od Jamalovih ubojica danas u Francuskoj”, napisala je na Twitteru Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara. “Francuska bi mu trebala suditi za njegov zločin ili ga izručiti nekoj zemlji koja je sposobna i spremna istinski istražiti i njega i osobu koja mu je naredila da ubije Jamala”, piše Cengiz.

Khashoggi, kritičar princa Mohammeda, posljednji put bio je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. Turski i američki dužnosnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i izneseno iz konzulata. Ostaci mu još nisu pronađeni.

Policijski izvor je muškarca uhićenog u utorak imenovao kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, bivšeg pripadnika kraljevske garde Saudijske Arabije. No, službeni Rijad je priopćio da se radi o “zamjeni identiteta” i da svi osuđeni za ubojstvo služe kaznu u Saudijskoj Arabiji.

Uhićen je na temelju naloga koji je Turska izdala 2019., a francuski tužitelji pokrenut će postupak za izručenje toj zemlji.

Komentari

komentar
You may also like