Otkazan sastanak pape Franje i ruskog patrijarha Kirila

Planovi za sastanak pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Jeruzalemu u lipnju suspendirani su, rekao je Papa za argentinski list.

Reuters je 11. travnja izvijestio da Vatikan razmišlja o produljenju Papina posjeta Libanonu 12. i 13. lipnja za jedan dan da se može sastati s Kirilom u Jeruzalemu 14. lipnja.

Franjo je u razgovoru za La Nacion rekao da mu je žao što je plan morao biti “suspendiran” jer su vatikanski diplomati savjetovali da bi takav susret “mogao u ovome trenutku izazvati puno nejasnoća”.

To bi bio njihov tek drugi susret.

Prvi put sastali su se na Kubi 2016. godine. To je bio prvi susret nekog Pape i vođe Ruske pravoslavne Crkve od raskola između istočne i zapadne Crkve 1054. godine.

Kiril (75) je otvoreno podržao rusku invaziju na Ukrajinu, čime je podijelio pravoslavni svijet i izazvao internu pobunu kakvu se ne pamti.





Papa Franjo (85) je više puta neizravno kritizirao Rusiju i predsjednika Vladimira Putina zbog rata ocijenivši ga neopravdanom agresijom i invazijom i izrazivši žaljenje zbog nasilja nad žrtvama. Putin tvrdi da u Ukrajini provodi “posebnu vojnu operaciju” u cilju demilitarizacije i denacifikacije zemlje.

Komentari

komentar





You may also like