Otkazao jedan od ruskih satelita za predsjedničku i vladinu komunikaciju

Ruskom satelitu “Express-AM5”, koji između ostalog osigurava vladinu i predsjedničku komunikaciju, otkazao je sustav hlađenja, zbog čega su njegove mogućnosti ograničene, objavljeno je u ponedjeljak, 5. lipnja, u službi za odnose s javnošću državne tvrtke “Svemirske komunikacije”.

Kvar sustava toplinske kontrole satelita Express-AM5 dogodio se 3. lipnja u 04.30 po moskovskom vremenu, što je dovelo do prekoračenja praga toplinskih načina rada satelita.

Kako bi se izbjeglo pregrijavanje i održala njegova radna sposobnost, neki od transpondera su isključeni. Nakon toga satelit je nastavio s radom, ali je pristup njegovom potencijalu djelomično smanjen, navedeno je u priopćenju.

Naglašava se kako je većina korisnika zadržala mogućnost primanja usluga, dok je ostalim korisnicima ponuđeno prebacivanje na Express AMU7 (145° E) i Express AMU3 (103° E).

Satelit teške klase Express-AM5 postao je operativan 22. travnja 2014. godine. Opremljen je s 84 transpondera (antene za retransmisiju) C-, Ku-, Ka- i L- pojasa.

Projektiran je za 15 godina rada, a također dizajniran za rješavanje problema mobilne predsjedničke i vladine komunikacije, širokopojasnog pristupa internetu, pružanja paketa multiuslužnih usluga (digitalno televizijsko i radijsko emitiranje, telefonija, videokonferencije, prijenos podataka) i stvaranje komunikacijske mreže temeljene na VSAT tehnologiji u Sibiru i na Dalekom istoku.





Sada se orbitalna konstelacija “Svemirske komunikacije” sastoji od 12 telekomunikacijskih satelita “Express”. Najmlađi od njih u orbiti, Express-AMU3 i Express-AMU7, lansirani su u prosincu 2021., a počeli su obavljati svoje zadaće u svibnju ove godine.

Komentari

komentar





You may also like