Otok Jersey: UK i Francuska povlače brodove

Francuski ribarski brodovi jučer predvečer su se povukli u matične francuske luke, a ispratila su ih dva patrolna broda francuske obalne straže. Njih 50ak, čak 15 sati su stajali ispred glavne luke otoka Saint Helier zahtijevajući prava ribolova koja su imali prije Brexita. Prijetili su da će blokirati opskrbu otoka, a francuska ministrica prometa spominjala je blokiranje električne energije otoku. Odgovor UK bilo je slanje dvije ratne brodice. O tome smo pisali ovdje.

Nakon tog poteza UK, francuska je poslala dva svoja patrolna broda, a oglasio se i Bruxelles koji je stao u obranu Francuske tvrdeći da je UK prekršila dogovor iz Brexita jer je uvela “dodatne uredbe”.

Francuski ribari su se povukli jer su, navodno, postigli što su htjeli. Uspjeli su usmjeriti fokus javnosti i političara na njihov problem te angažirati EU i visoku politiku, piše BBC.

Iako je iz dostupnih medijskih informacija kao i aplikacija koje prate morski promet jasno da su se francuski patrolni i ribarski brodovi povukli, manje je jasno kada se povlače britanski HMS Severn i HMS Tamar. Prateći trenutni promet, vidljivo je da su još oko otoka, iako dalje nego jučer. Boris Johnson prvo je najavio da će biti tamo do srijede zbog “mjera prevencije” i kako ostaju tamo “na čekanju ako vlada Jerseya bude trebala pomoć”. Sada iz ureda premjera stiže poruka: “S obzirom da se stanje razriješilo za sada, brodovi Kraljevske mornarice pripremaju se vratiti u UK luku.”, piše France 24. Kada će se vratiti točno, još nije jasno.

Komentari

komentar





You may also like