Otpor iz doline Panjšir proglašava paralelnu vladu u Afganistanu

Čak i nakon što su talibani proglasili pobjedu nad otporom iz doline Panjšir i objavili sastav privremene vlade jučer, Nacionalni front otpora (NRF) tvrdi da će uspostaviti paralelnu vladu, prenosi India Today.

Nacionalna fronta otpora (NRF), koja se bori protiv talibanskog režima, nazvala je novu talibansku privremenu vladu “nelegitimnom”. Ahmad Massoud, jedan od vođa otpora iz Panjšira tvrdi da će njegova skupina  proglasiti paralelnu vladu nakon konzultacija s političarima.

“Fronta otpora uspostavit će prijelaznu demokratsku i legitimnu vladu koja će biti stvorena na temelju glasova ljudi i prihvatljiva je za međunarodnu zajednicu”, navodi se u priopćenju fronta otpora, a prenosi Khaama news. U priopćenju se dalje navodi da je “nelegitimni režim i sastav talibanske vlade jasan znak neprijateljstva grupe prema afganistanskom narodu i prijetnja stabilnosti i sigurnosti Afganistana, regije i svijeta”.

Masud je također zatražio od međunarodnih tijela, kao što su UN, UNHRC i OIC da ne surađuju s talibanima. “Nema govora o uključivoj vlasti talibana. Samo im pogledajte kabinet! Pogledajte koliko je tamo terorista. Od njih da očekujemo reforme?”, kazao je Massoud.

Unatoč informacijama da su vođe otpora pobjegli iz zemlje, Ahmad Massoud i Amrullah Saleh i dalje su živi i na sigurnom, kazao je novi glasnogovornik NRF-a, Ali Maisam Nazary. Nadodao je: “Talibani bi možda kontroliraju više teritorija ali im nedostaje legitimitet koji ima Nacionalna fronta otpora. Budi se otpor u cijeloj zemlji”, prenosi AFP.

Komentari

komentar
You may also like