Otvoreno pismo ex-ministara obrane SAD-a protiv uvođenja ratnog stanja u zemlji

Sve jače glasine proteklih tjedana o namjeri korištenja vojske od strane Trumpove administracije i Pentagona za nove izbore u spornim državama ili uvođenja ratnog stanja, ponukale su na reakciju deset bivših ministara obrane te zemlje, uključno i bivše dužnosnike iz Trumpove administracije Jamesa Mattisa i Marka Espera. Oni su objavili zajedničko otvoreno pismo u kojem navode kako su protiv pokušaja uključivanja vojske u sporove oko predsjedničkih izbora u zemlji.

Pismo je objavljeno u nedjelju u The Washington Postu, a vijest prenosi RIA.

“Pokušaji uključivanja oružanih snaga SAD-a u rješavanje izbornih sporova odvest će nas na opasan teritorij kršenja zakona i ustava. Civilno i vojno vodstvo, koje će dati naredbu za provođenje takvih mjera, morat će odgovarati za te radnje, uključujući kaznenu odgovornost za teške posljedice svojih postupaka za našu republiku ”, naveli su bivši čelnici američkog MO.

Uz Mattisa i Espera, potpisnici su bili Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, Leon Panetta, William Perry i Donald Rumsfeld .

Prema njima, sadašnje vodstvo Pentagona trebalo bi se “suzdržati od bilo kakvih političkih akcija koje bi potkopale rezultate izbora ili stvorile prepreke novom predsjedničkom timu”.

Krajem prosinca medij Newsweek , pozvavši se na izvore u Pentagonu, izvijestio je kako zapovjedništvo vojske SAD-a i vojnih postrojbi smještenih u blizini Washingtona raspravlja o scenariju svojih akcija u slučaju odluke Donalda Trumpa o uvođenju ratnog stanja prije inauguracije izabranog šefa države Joe Bidena , 20. siječnja.
Prema tim informacijama, spomenute rasprave vode se u tajnosti od Bijele kuće i Trumpovih pristaša u zapovjedništvu američkih oružanih snaga. Izrađuju se planovi za konkretne korake u slučaju primanja naredbe o slanju redovnih trupa u glavni grad i osiguranja reda za vrijeme inauguracije i prijelaznog razdoblja. Prihvaćen je i navodno gotovo nerealan scenarij u kojem bi Trump koristio trupe kako bi zaplijenio opremu za obradu glasačkih listića i na neki način pokušao revidirati rezultate izbora u studenom.

Ranije je bivši Trumpov pomoćnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn , na Newsmax TV, priznao mogućnost korištenja vojske za održavanje ponovnih izbora u brojnim državama. Kako su izvijestili CNN i The New York Times, nakon intervjua, Flynn je pozvan u Bijelu kuću, gdje je general ponovio svoje mišljenje. Naknadno se Pentagon ogradio od Flynnovih stavova.

 

Komentari

komentar

You may also like