Ovo je prva američka savezna država koja je zabranila TikTok

Montana je postala prva država u SAD-u koja je donijela potpunu zabranu TikToka u srijedu kada je republikanski guverner Greg Gianforte potpisao mjeru koja je opsežnija od pokušaja bilo koje druge države da ograniči aplikaciju društvenih medija, koja je u vlasništvu kineske tehnološke tvrtke – navodi američki medij ABC News.

Očekuje se da će ova mjera, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2024., biti zakonski osporena i poslužiti kao poligon za testiranje Amerike bez TikToka koju su zamislili mnogi nacionalni zakonodavci. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost kažu da bi moglo biti teško provesti zabranu.

“Danas Montana poduzima najodlučnije korake od svih država kako bi zaštitila privatne podatke i osjetljive osobne informacije stanovnika Montane od prikupljanja od strane Komunističke partije Kine”, rekao je Gianforte u izjavi.

Glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter tvrdi kako zakon krši ljudska prava iz Prvog amandmana odnosno da je protuzakonit. Odbila je reći hoće li tvrtka podnijeti tužbu.

“Želimo uvjeriti stanovnike Montane da mogu nastaviti koristiti TikTok kako bi se izrazili, zaradili za život…dok nastavljamo raditi na obrani prava naših korisnika unutar i izvan Montane”, kazala je Oberwetter.

Neki zakonodavci, FBI i dužnosnici u drugim agencijama zabrinuti su da bi se aplikacija za dijeljenje videa, u vlasništvu ByteDancea, mogla koristiti kako bi se kineskoj vladi omogućio pristup informacijama o američkim građanima ili plasiranje propekinških dezinformacija koje bi mogle utjecati na javnost. TikTok kaže da se ništa od ovoga nikada nije dogodilo.





Komentari

komentar

You may also like