Ozbiljne optužbe iz Rusije: Ukrajina i SAD zajedno radile na biološkom oružju

Tijekom “specijalne operacije u Ukrajini” Rusija je pronašla dokumente koji dokazuju da su ukrajinski laboratoriji smješteni u blizini ruskih granica radili na razvoju komponenti biološkog oružja, rekla je jučer glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenosi ruski TASS.

“Potvrđujemo činjenice otkrivene tijekom specijalne vojne operacije u Ukrajini: o hitnom čišćenju tragova od strane kijevskog režima da se ne bi otkrilo da su održavali vojno-biološki program uz financiranje američkog Ministarstva obrane”, piše u priopćenju. “Od djelatnika ukrajinskih bioloških laboratorija dobiveni su dokumenti o hitnom zbrinjavanju posebno opasnih uzročnika kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti, provedenom 24. veljače. Konkretno, riječ je o hitnom nalogu ukrajinskog Ministarstva zdravlja zbrinjavanje svih zaliha opasnih patogena, poslanih u sve biolaboratorije.” “Pribavljena dokumentacija trenutno se pomno analizira od strane stručnjaka naših postrojbi za nuklearnu, kemijsku i biološku zaštitu. No, već se može zaključiti da su laboratoriji smješteni u neposrednoj blizini ruskih granica radili na razvoju komponenti biološkog oružja”, napomenula je Zaharova.

Hitno uklanjanje posebno opasnih patogena, provedeno 24. veljače, bilo je potrebno kako bi se spriječilo otkrivanje činjenica o kršenju članka 1. Konvencije o biološkom oružju od strane Ukrajine i SAD-a, rekla je Zakharova. “Ova informacija potvrđuje valjanost pritužbi koje smo više puta iznijeli u kontekstu provedbe Konvencije o biološkom oružju u vezi s vojno-biološkom aktivnošću SAD-a i njihovih saveznika na postsovjetskom teritoriju”, istaknula je. „Kako bismo ublažili ove zabrinutosti, razmatramo angažiranje mehanizama, navedenih u člancima 5. i 6. Konvencije o biološkom oružju, koji propisuju da se države članice moraju međusobno savjetovati u rješavanju svih pitanja te surađivati ​​u istrazi svih mogućih povreda obveza iz Konvencije”, dodala je Zaharova.

Glasnogovornik Pentagona je rekao da su ruske tvrdnje o biološkom vojnom programu “apsurdne dezinformacije”, a to je odbacio i glasnogovornik ukrajinskog predsjednika. Ipak, američka državna podtajnica Victoria Nuland u utorak je na saslušanju vanjskopolitičkog odbora Senata na pitanje senatora Marca Rubija “ima li Ukrajina kemijsko ili biološko oružje?” odgovorila kako ta zemlja ima postrojenja “za biološka istraživanja”. “Trenutno smo jako zabrinuti oko toga što će biti ako ruske snage preuzmu kontrolu nad njima. Surađujemo s Ukrajincima da vidimo kako spriječiti da ti istraživački materijali ne padnu u ruke ruskih snaga ako se približe”, rekla je Nuland, a prenosi Reuters.

Komentari

komentar

You may also like