Pad Kandahara: talibani zauzimaju drugi po veličini grad u Afganistanu

Radikalni talibanski pokret najavio je potpuno zauzimanje drugog po veličini afganistanskog grada Kandahara .

Njihov glasnogovornik Zabihullah Mudžahid izjavio je danas kako je Kandahar pod potpunom kontrolom talibanskih boraca, koji su otišli na Trg šehida.

Guverner Hadži Wafa, kojeg su talibani imenovali na tu dužnost, upravljat će regijom  Kandahar.

Nekoliko vladinih zgrada već je palo. Teške bitke vode se u blizini kompleksa zgrada sigurnosnih agencija. Oštre borbe vode se na glavnom gradskom trgu, a radikali su ovladali i bolnicom.

Afganistanska vlada još nije komentirala ove vijesti.

Ako se potvrde informacije o zauzimanju Kandahara od strane talibana, to će biti dvanaesti od 34 gradska središta zemlje koji su došli pod njihov nadzor, navodi agencija Interfax.
Ranije je i strateški grad Ghazni, koji otvara put prema Kabulu, došao pod nadzor talibana. Televizija Al-Jazeera izvijestila je kako je guverner istoimene regije sklopio dogovor s talibanima kako bi mogao pobjeći u glavni grad Kabul, ali ga je u Kabulu Ministarstvo unutarnjih poslova uhitilo jer je dragovoljno predao regiju talibanima.

Podsjećamo: danas smo izvijestili kako američke obavještajne službe predviđaju talibanski napad na glavni grad Kabul za mjesec dana, a njegovo zauzimanje u roku od 90 dana tj. u studenom ove godine.

Sudeći prema navedenim vijestima, koje upravo stižu s terena, teško se s američkim prognozama ne složiti. Ako je itko upućen u tamošnja zbivanja, to su sigurno Amerikanci koji su u Afganistanu punih 20 godina uvodili demokraciju. Čini se kako ćemo uskoro i gledati „demokraciju“ – ali na talibanski način – možda i kroz uvođenje šerijata.

 

Komentari

komentar
You may also like