Pad turske lire i financijskog tržišta

Paralelno s velikim vanjskopolitičkim ambicijama i isto takvim infrastrukturnim, energetskim i drugim projektima koji se trenutačno operacionaliziraju ili tek namjeravaju pokrenuti u Turskoj, ta se zemlja i dalje suočava s lošim financijskim pokazateljima, prije svega u odnosu na nacionalnu valutu liru, dioničko tržište tj. povjerenje ulagača i td.

Jasno je kako intenzivni vanjskopolitički potezi Ankare, koji uključuju i prošlotjedno tursko napuštanje Istanbulskog sporazuma o pravima žena (po Tursku je ono neprihvatljivo ne zato što se ona protivi „klasičnim“ ženskim pravima, već, kako svoj potez obrazlaže tamošnja vlada, iz razloga što se kroz ta prava u sklopu istog sporazuma promiču i prava LGBT zajednica, čemu se opire najveći dio tamošnjeg stanovništva), kao i obnavljanje vojnih operacija na sjeveru Sirije, ne mogu biti stabilizator tržišnog stanja – koje je nužno za povratak povjerenja od strane investitora.

Da je tome tako, svjedoči i današnja vijest, objavljena od Reutersa.

Istanbulska burza jutros je obustavila trgovanje nakon što je njezin glavni indeks pao za više od šest posto. Tržište dionica u zemlji, a s njom i nacionalna valuta, srušilo se nakon, po mnoge investitore neočekivane odluke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od prošle subote da smijeni predsjednika turske središnje banke Naji Agbala (zamijenio ga je Sahapom Kavciogluom, bivšim članom vladajuće Stranke pravde i razvoja, op. GN.)  koji je tu dužnost obnašao tek nešto više od četiri mjeseca. Trgovanje na istanbulskoj burzi nastavljeno je u 10.30, ali bi moglo biti ponovno zaustavljeno, s obzirom na pesimistično raspoloženje u odnosu na tursko financijsko tržište.

Turska vlada brzo je smirila tržišta nakon smjene Naji Agbala, uvjeravajući kako će se ona ionako pridržavati pravila slobodnog tržišta. Ministar financija Lutfi Elvan objavio je u ponedjeljak priopćenje namijenjeno odvraćanju investitora od drastičnih koraka.
“Neće biti odstupanja od mehanizma slobodnog tržišta. Nastavit ćemo s odlučnošću primijene liberalnog sustava za određivanje tečaja (nacionalne valute)”, posebno je naglasio ministar, pri tom potvrdivši predanost Turske u borbi protiv inflacije, koja kontinuirano raste već nekoliko mjeseci. U veljači su potrošačke cijene porasle 15,61 posto na godišnjoj razini.

Podsjećamo: turskom lirom danas se trguje za nešto manje od 8 dolara za 1 liru, dok se to u petak, prije spomenute Erdoganove kadrovske odluke, obavljalo za 7,22 dolara.

Komentari

komentar

You may also like