Pada popularnost vladajućima u Poljskoj nakon skoro potpune zabrane pobačaja

Nakon što je poljski ustavni sud zabranio pobačaj u slučaju deformacije fetusa, čime je postrožen, uz Maltu, najrestriktivniji zakon o pobačaju u EU-u, poljskoj vladajućoj stranci Pravo i pravednost (PiS) značajno je, pokazuje recentno istraživanje javnog mnijenja, pala popularnost. PiS je pozdravio odluku ustavnog suda.

Tisuće Poljaka prosvjeduje od četvrtka, kada je ustavni sud donio spornu presudu. Prema toj presudi, neustavni su pobačaji koji se vrše zbog deformacije fetusa te su sada u Poljskoj dozvoljeni pobačaji samo u slučaju silovanja ili incesta.

Prema anketi Kantara, provedenoj od 26. do 27. listopada na 1000 ispitanika, za nacionalno konzervativni PiS na izborima bi glasalo 29, 9 posto birača.

Druga po snazi je Građanska koalicija, okupljena oko desnocentrističke Građanske platforme (PO), s 27, 6 posto, dok je treća po snazi stranka Poljska 2050. neovisnog predsjedničkog kandidata Szymon Hołownije s 20, 7 posto. Krajnje desnu Konfederaciju i ljevičarsku koaliciju (SLD/Razem) podržava 9, 2 posto birača.

Po prethodnoj anketi kandara (4.-9. listopada) PiS je podržavalo čak 43, 3 posto Poljaka, a otprilike toliko je PiS dobio i na parlamentarnim izborima 2019.

Komentari

komentar
You may also like