Pada vrijednost američkih dionica, a rastu cijene žitarica i metala

Moskovska burza ostaje zatvorena treći dan, dok se rubalj trguje po cijeni od 101 za dolar, nakon što je u utorak dosegnuo rekordno nisku vrijednost od 117 za jedan dolar. Za usporedbu: sredinom veljače je dolar vrijedio oko 75 rublja.

Vrijednosti dionica su promjenjive i uglavnom padaju. Na Wall Streetu su burzovni indeksi S&P 500 i Nasdaq zaključili jučerašnji dan s padom od 1.6%, dok je industrijski indeks Dow Jonesa pao za gotovo 1.8%. Pate i azijska tržišta: japanski Nikkei je pao 1.7%, dok je hongkonški Hang Seng izgubio 1.9%, piše danas The Guardian.

Sinoć je po nalogu Europske središnje banke (ECB) zatvoren europski ogranak Sberbanke, najvećeg ruskog zajmodavca. ECB je u ponedjeljak upozorila da banka, sa sjedištem u Beču, propada ili će vjerojatno propasti zbog nagomilanih depozita. To je potaknulo austrijsku Upravu za financijsko tržište da uvede moratorij na aktivnosti banke, a nešto više od sat vremena prije nego što je moratorij istjecao sinoć, FMA je naredila banci da se odmah zatvori, pozivajući se na nalog ECB-a.

Cijene hrane i metala rastu dok nastupaju sankcije Rusiji, izazivajući strah od prekida opskrbe. Aluminij je danas dosegao novi cjenovni rekord. Rastu cijene metala nikala i paladija. Na Londonskoj burzi metala, aluminij je dosegnuo cijenu od 3552 dolara po toni. To je porast od 37% u posljednja dva i pol mjeseca. Analitičar iz Commerzbanke Daniel Briesemann rekao je za Reuters da se ne bi iznenadio da aluminij uskoro vrijedi i preko 4000 dolara po toni. Isti analitičar smatra da su prekidi opskrbe iz Rusije samo pitanje vremena. Cijena nikla, koji se koristi u baterijama električnih automobila, porasla je na 25 530 dolara po toni, što je blizu 11-godišnjeg maksimuma postignutog prošlog tjedna. Cijene cinka i bakra također rastu.

Cijene pšenice i kukuruza nastavljaju rasti, budući da su Rusija i Ukrajina među najvećim izvoznicima izvoznici obiju žitarica. Cijena pšenice dosegla je 10.6 dolara po bušelu (anglosaksonska mjerna jedinica, oko 36 litara) i najviša je od ožujka 2008., dok je cijena kukuruza narasla na 7.47 dolara po bušelu, najviša od prosinca 2012. Analitičari iz nizozemske financijske tvrtke ING tvrde: “Globalni kupci žitarica sve se više okreću SAD-u, Europi ili Južnoj Americi kako bi osigurali opskrbu u srednjem roku, s obzirom na sukob koji je u tijeku. Štoviše, potražnja za zalihama također se povećala zbog trenutne neizvjesnost”.

Komentari

komentar





You may also like