Padaju cijene plina; Rusija tvrdi da sankcije neće utjecati na plaćanja iz Europe

Cijena prirodnog plina po megavat-satu u Europi pala je u utorak za 4,3 posto zbog izvješća da je Rusija poručila europskim kupcima da će plaćanje plina bez kršenja sankcija biti moguće, izvještava Anadolu Agency.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak stvaranje radne skupine za međunarodna plaćanja čiji će zadaci uključivati ​​utvrđivanje uvjeta za transakcije s “neprijateljskim” državama. Putin je u ožujku rekao da će Rusija, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zahtijevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da energente plaćaju u rubljima. Sustav plaćanja uključuje otvaranje dva računa kod ovlaštene banke, Gazprombank, za prijenos sredstava u eurima ili dolarima. Gazprombank će potom prodati stranu valutu na Moskovskoj burzi MICEX-RTS i prenijeti prihode u rubljima na kupčev poseban račun, također u rubljima, piše Business Insider.

Poljska i Bugarska nedavno su odbile predloženi plan plaćanja, a ruski energetski div Gazprom im je nakon toga prekinuo isporuku plina. Kremlj je upozorio da će se isto dogoditi svakom drugom tko odbije nove uvjete plaćanja.

Cijena megavat-sata u Europi u utorak je pala na 89,75 eura (94,83 dolara) s 93,78 eura (99,09 dolara) koliko je iznosila u ponedjeljak nakon zatvaranja burze, javlja Anadolu Agency.

Vijest da bi europske zemlje mogle nastaviti plaćati prirodni plin Rusiji bez kršenja sankcija poduprle su pad cijena. Oslanjanje na više ukapljenog prirodnog plina kao alternative prirodnom plinu, zajedno s toplijim vremenom u proljetnim i nadolazećim ljetnim mjesecima, pomaže u smanjenju pritiska na cijene prirodnog plina. Ukapljeni prirodni plin (LNG) je prirodni plin koji je ohlađen u tekuće stanje (ukapljeni), na oko -160°C, za transport i skladištenje. Volumen prirodnog plina u tekućem stanju je oko 600 puta manji od njegovog volumena u plinovitom stanju u plinovodu.

Komentari

komentar





You may also like