Pakistan 6% povećao proračun za vojsku

Pakistanska vlada daje vojsci povećanje sredstava za skoro 6% za narednu fiskalnu godinu kao dio proračuna koji je predstavljen danas, prenosi The Defense News.

Kombinacija pritiska inflacije, neplaćenih računa i pada deviznih pričuva natjerala je Ministarstvo obrane da zatraži povećanje financiranja kako bi se izbjegle manjkavosti koje bi inače ometale operativne sposobnosti. Iako će uglavnom ići u povećanje plaća, dio dodatnog novca namijenjen je izgradnji nove infrastrukture kao što je pomorska baze Jinnah u Ormari te pomorsko-zračne baze u Turbatu.

Najavljeno povećanje od 83 milijarde rupija (412 milijuna dolara) povećava proračun za obranu na gotovo 1.45 bilijuna rupija (7.19 milijardi dolara). Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira, švedski think-think, otkrio je da su neslužbeni pakistanski vojni izdaci za 2021.  sveukupno dosegli 11.3 milijarde dolara. Službeni vojni proračun Pakistana iznosi približno 2.2% njegovog bruto domaćeg proizvoda.

Inače, stanje pakistanske vojske je prilično bolje od stanja pakistanske ekonomije. Generali u Pakistanu desetljećima utječu na odabire i svrgavanja političara. Pakistan je nuklearna sila i prema rangu Global Firepower je deveta najjača vojna sila na svijetu.

Usred stalne prijetnje od domaćeg terorizma i rivalstva sa susjednom Indijom, prognoze za pakistansko gospodarstvo nisu dobre, smatra pakistanski stručnjak Claude Rakisits, koji predaje na Australskom nacionalnom sveučilištu. “Gospodarska situacija Pakistana je u teškoj situaciji. To vladi otežava kupnju nove opreme i čak planiranja novih nabava”, rekao je. Brian Cloughley, analitičar i bivši australski obrambeni ataše u Islamabadu, desetljećima prati razvoj događaja u Pakistanu i sumnja da će se vladin fiskalni pristup razlikovati od prijašnjih koji se nisu bavili temeljnim pitanjima. Problem je politička i ekonomska elita zemlje koja učinkovito vlada samo za svoju korist. No, također vjeruje da se Pakistan vjerojatno može osloniti na svoje saveznike i druge prijateljske nacije koji će nositi njegov ekonomski teret. “Kinezi i Saudijci će vjerojatno nastaviti podržavati pakistanski vojni sustav i planove, a trenutna ekonomska kriza će imati mali učinak na vojsku općenito”, tvrdi analitičar.

“Kina ima vitalni interes osigurati da se pakistanska gospodarska situacija ne pogorša, što bi moglo ugroziti ukupnu stabilnost zemlje i održivost kineskih CPEC projekta u Pakistanu”, tvrdi analitičar misleći na kinesko-pakistanski gospodarski koridor, čiji je cilj poboljšanje infrastrukture za jačanje trgovine između dviju zemalja. “Prema tome, gotovo je sigurno da će Peking financijski pomoći Pakistanu na ovaj ili onaj način, posebno u svjetlu povećanog interesa Zapada za prodaju vojne opreme Indiji”, dodao je.





Komentari

komentar

You may also like