Imran Khan pakistan

Pakistan: Bivši premijer pozdravio pristaše nakon što se policija povukla iz opsade njegovog doma

Vođa pakistanske oporbe, bivši premijer Imran Khan pozdravio je pristaše ispred svoje kuće, samo nekoliko sati nakon nasilnih sukoba dok ga je policija pokušavala uhititi. Obratio se okupljenima i slikao se s okupljenima u blizini svog imanja u gradu Lahoreu. Na jednoj snimci se vidi kako nosi gas masku. Policija je ispaljivala suzavac tijekom sukoba koji je trajao kroz cijelu noć, prenosi pakistanski The Dawn. Prije nego što je izašao iz kuće, obratio se pristašama uz čahure metaka i granate suzavaca koje je policija ispalila na njegovu rezidenciju tijekom noć (fotografija u naslovnici).

Jedan dužnosnik rekao je za BBC da je operacija uhićenja pauzirana. Privremeni ministar informiranja regije Punjab, Amir Mir rekao je da je sudski naređena operacija pritvaranja Khana obustavljena kako bi se omogućilo održavanje turnira u kriketu u blizini, budući da je zastoj uzrokovao velike smetnje u prometu. Rekao je da će se operacija vjerojatno nastaviti nakon finala pakistanske Super lige (PSL) 19. ožujka.

U Pakistanu se šest godina nije igrao međunarodni kriket turnir nakon napada naoružanih napadača na momčad Šri Lanke 2009. Također su bile potrebne godine da se vrate međunarodni igrači, a turnir koji je u tijeku uključuje veliku sigurnosnu pripremu. “Ne možemo si priuštiti rizik za sigurnost PSL-a”, rekao je visoki policijski dužnosnik novinskoj agenciji Reuters. Zanimljivo je da je baš Khan jedan od simbola kriketa u Pakistanu jer je igrao kao kapetan momčadi.

Policajci i paravojni rendžeri viđeni su kako napuštaju predgrađe Zaman Parka gdje se nalazi Khanova kuća, a neki su navodno napustili blokade cesta i kontrolne točke. Khan se potom pojavio vani i obratio se svojim pristalicama. “Ljudi su potisnuli policiju i redare koji su poslani da naude Imranu Khanu”, objavila je njegova stranka PTI na Twitteru. Ovaj 70-godišnjak, koji je prošlog travnja smijenjen s mjesta premijera, suočen je s optužbama da je prodavao državne darove dok je bio na dužnosti. On kaže da je njegova smjena u parlamentu politički motivirana i da su se uplele “strane sile”. Za jučerašnji pokušaj uhićenja je tvrdio da ga se želi ukloniti iz izborne utrke. No dodao je: “Bez obzira jesam li u zatvoru ili ne, oni neće moći spriječiti pobjedu moje stranke”. Khan sam sebe predstavlja kao borca protiv korupcije. Njegov najveći problem jest što je izgubio podršku vojske, a pakistanska vojska snažno utječe na politiku zemlje.

Jučer je specijalna policija ispaljivanje stotine suzavca i vodene topove kako bi rastjerali stotine gnjevnih pristaša Khana oko kompleksa. Neki iz gomile bacali su kamenje i cigle na policiju. Policija je tada pokušala na silu ući u kompleks kako bi uhitila Khana jer se nije pojavio na sudu u Islamabadu. On tvrdi da se nije pojavio zbog sigurnosnih razloga jer su se ondje prethodno dogodila dva napada militanata. Političar je ponudio da potpiše jamstvo da će se u subotu pojaviti na sudu ako mu je jamčena sigurnost. 

Ministrica Marriyum Aurangzeb tvrdi da Khanovo uhićenje nema nikakve veze s izborima i da je policija samo poštivala sudske naloge. Tvrdi je da Khan koristi svoje stranačke djelatnike, žene i djecu kao živi štit kako bi izbjegao uhićenje i potaknuo nemire. Otkako je smijenjen s dužnosti, Khan je glasan kritičar vlade i vojske zemlje. Obišao je zemlju držeći vatrene govore pozivajući na prijevremene izbore koji bi trebali biti održani kasnije ove godine. Nastavio je s demonstracijama protiv svog nasljednika Shehbaza Sharifa te ga krivi za pokušaj atentata u studenom u kojem je ranjen u nogu.





Komentari

komentar

You may also like