Pakistan nabavlja kineski avion “Chengdu J-10C” kao odgovor Indiji

Pakistan je službeno potvrdio nabavku kineskog borbenog aviona J-10C “Firebird” o kojoj se već neko vrijeme špekuliralo. Prvi avioni trebali bi stići na vrijeme kako bi sudjelovali u Paradi povodom Dana Pakistana 23. ožujka, prenosi Defense News.

Rasheed Ahmed, pakistanski ministar unutarnjih poslova, rekao je medijima prošlog tjedna da je zemlja nabavila 25 zrakoplova. Objasnio je da je riječ o odgovoru Indiji koja nabavlja sve veću flotu francuskog Rafale aviona. Nije naveo detalje o vrijednosti ugovora, a izvor upoznat s pakistanskim programima nabave rekao je da ne zna jesu li lovci “kupljeni ili samo posuđeni pakistanskim zrakoplovnim snagama”.

Richard Fisher, viši suradnik u Međunarodnom centru za procjenu i strategiju, rekao je za Defense News da “postoje slike koje sugeriraju da su J-10C gotovi u tvornici u Chengduu i spremni za trenutni transport”.

Interes Pakistana za J-10 proteže se više od 10 godina. Zemlja je prvo bila zainteresirana za izvoznu varijantu FC-20 jednosjeda J-10A. Ovo je bio dio šireg plana razvoja oružanih snaga za 2015., ali su tada morali odustati zbog nedostatka sredstava. Pakistanski interes za FC-20 je potaknut potrebom da se nadoknadi samo djelomična flota F-16 jer je i to program nabavke kojeg Pakistan nije mogao dovršiti do kraja. Osim toga, Pakistan je navodno razmišljao i o kupnji ruskog Su-35 Flanker-E, potencijalno za bolje pokrivanje pomorskih operacija u Arapskom moru. Čini se da su iz Islamabada sada ipak donijeli odluku, skupili dovoljno fninacijskih sredstava ili dogovorili s Pekingom neku vrstu posudbe ili uzajamne pomoći.

Kada su se početkom 2021. prvi put pojavile špekulacije o kupnji verzije J-10C, bilo je riječi da će avion biti uvršten u eskadrilu pakistanskog zrakoplovstva sa sjedištem u Karachiju. Kineska pomorska zračna snaga, PLANAF, koristi J-10AH i J-10SH Firebird varijante kao višenamjenske zrakoplove s obale. Iako još nije potvrđeno, Pakistan bi mogao upravljati svojim zrakoplovom na sličan način.

Najnoviji J-10C ima cijeli niz radara i senzora te dalekometne projektile zrak-zrak PL-15. Dvadeset pet novih zrakoplova moglo bi biti dovoljno za dvije pakistanske eskadrile. Analitičar zračnog ratovanja Justin Bronk rekao je da će J-10C značajno povećati zračnu moć Pakistana. “J-10C je moćan moderni višenamjenski laki lovac, koji predstavlja grubi kineski ekvivalent modernom F-16 Block 60/70”, rekao je. Međutim, istaknuo je, ovi zrakoplovi nisu potpuno u rangu s Rafaleom. “Iako AESA radar i raketa zrak-zrak dugog dometa PL-15 čine kineski zrakoplov potencijalno ozbiljnom prijetnjom dugog dometa za ne-stealth zrakoplove, ne bi se mogao uspješno suprotstaviti Rafaleu koje ima Indija na velikim udaljenostima. Rafale je superiorniji u letačkim sposobnostima, a raketa Meteor pruža pristojnu protumjeru projektilu PL-15”, rekao je Bronk. “J-10C također vjerojatno ne može parirati Rafaleu po sposobnostima elektroničkog ratovanja.”





Komentari

komentar

You may also like