Pakistan opet mijenja priču o nesreći u kojoj su poginuli kineski inženjeri

Prošlog mjeseca pod sumnjivim okolnostima nastradao je autobus koji je u Pakistanu prevozio kineske inženjere na gradilište brane. Poginulo je 13 ljudi, a od toga su 9 kineski državljani. Unatoč prvotnim izvješćima o jednoj ili dvije eksplozije, službena analize vlade je tvrdila da je riječ o tehničkom kvaru. Peking nije povjerovao u objašnjenje i zahtijevao je dublju istragu od strane pakistanskih službi. Kinezi su rekli kako se ipak radi o “terorističkom napadu” i pritisli su Pakistan kako bi doznao i izvijestio o tome što se točno dogodilo. Naime, Kina znatno ulaže u Pakistan jer ga vidi kao partnera i rutu u projektu “Pojas i put” (BRI) i Kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru (CPEC). I Kina i Pakistan izuzetno bitnim smatraju sigurnost Kineza u Pakistanu.

No, sada je dogodio novi obrat u službenoj verziji priče Islamabada. Tvrde da su napad izvršili bombaši samoubojice iza kojih stoje indijske i afganistanske tajne službe. Prema riječima ministra vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshija okolnosti napada sugeriraju na jasnu vezu s indijskom službom RAW i afganistanskom obavještajnom službom NDS, prenosi Al Arabiya.

Indija i Afganistan, navodno, pomogli su pakistanskim talibanima pokreta Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Ipak, optužbe treba uzeti “sa zrnom soli” jer Pakistan i Indija imaju dugačku povijest međusobnog optuživanja za svakakve manje ili više provjerene scenarije. S druge strane, teško je povjerovati da afganistanske službe imaju vremena, energije i resursa organizirati napade u stranim državama s obzirom na kaos koji vlada u Afganistanu.

Komentari

komentar

You may also like