Pakistan podržava Siriju u borbi protiv terorizma. Što će reći Turska?

Veleposlanik Sirije u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu Mazen Obeid razgovarao je s predsjednikom pakistanskog nacionalnog parlamenta Assadom Qaiserom, objavila je u četvrtak, 25. kolovoza, sirijska arapska novinska agencija SANA.

Assad Qaiser izjavio je kako je potrebno ojačati bilateralne odnose, poglavito u području parlamentarne suradnje. Predsjedavajući pakistanskog parlamenta pri tom je pohvalio pobjede Sirije nad terorizmom od izbijanja rata 2011. godine.

S druge strane Mazen Obeid je izvijestio svog domaćina o trenutačnom stanju u zemlji i gubicima koje je pretrpjela sirijska vojska u borbi protiv terorizma. Također, sirijski diplomat govorio je o utjecaju gospodarskih sankcija Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja na životni standard sirijskog stanovništva. Obaid je pohvalio potporu Pakistana Siriji.

Ovdje je zanimljivo ukazati na paradoks, koji samo potvrđuje koliko je zapravo sluđen današnji svijet i što u takvom svijetu, u kojem se više ne zna „tko pije a tko plaća“, znače međusobna savezništva i partnerstva.

Naime, prije cca mjesec dana Pakistan, Turska i Azerbajdžan potpisali su u glavnom azerbajdžanskom gradu tzv. Bakušku deklaraciju – dokument o uspostavi svojevrsnog, gotovo pa savezništva triju zemalja, uključno i u vojnoj sferi.

S druge strane poznato je kako se Ankara oštro suprotstavlja toj istoj sirijskoj vladi pod vodstvom predsjednika Bashara Assada – nekadašnjeg osobnog prijatelja turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana.





S početkom oporbenih prosvjeda i posljedičnog izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. g. Erdogan je okrenuo leđa dotadašnjem bliskom prijatelju, i počeo politički i vojno podupirati Assadu protivničke strane, od kojih su mnoge i izrazito radikalno islamističke ideologije, a samog Assada i dalje naziva krvnikom i ratnim zločincem „koji ubija vlastiti narod“.

Međutim, kako vidimo iz ove vijesti, Pakistan želi ojačati odnose s tom istom Asadovom vladom koju prezire Turska i usput joj čestita na uspješnoj borbi protiv terorizma.

Tko je u svemu tome više normalan, a tko lud?





 

 

Komentari

komentar

You may also like