Pakistan poziva SAD da odmrznu imovinu Afganistanu kako bi spriječili humanitarnu krizu

Pakistan je jučer pozvao SAD da oslobode zamrznutu imovinu Afganistana u iznosu od 9 milijardi dolara i dopuste ratom razorenoj zemlji da koristi novac za sprječavanje humanitarne krize, prenosi The Week.

Skupina “Trojka plus” koju čine Pakistan, Kina, Rusija i SAD, sastala se u Islamabadu u pozadini rastuće uzbune zbog humanitarne situacije u Afganistanu. “Pozivam međunarodnu zajednicu da ispuni svoju kolektivnu odgovornost kako bi spriječila ozbiljnu humanitarnu krizu”, napisao je pakistanski premijer Imran Khan na Twitteru.

Dodao je da će Pakistan pružiti pomoć uključujući hranu, hitne medicinske potrepštine i zimska skloništa. Trojka je priznala zabrinutost zbog “ozbiljnih izazova likvidnosti i obvezala se na nastavak rada na olakšavanju pristupa legitimnim bankarskim uslugama”, izvijestio je Reuters.

U zajedničkom priopćenju, zemlje su rekle da su ozbiljno zabrinute zbog rizika od humanitarne katastrofe u Afganistanu i nove izbjegličke krize. Pozvali su talibane da provedu “umjerenu i razboritu politiku”, osiguraju prava žena i djevojaka i spriječe korištenje svog teritorija za militantne napade. “Nitko ne želi vidjeti povratak u građanski rat, nitko ne želi ekonomski kolaps koji će potaknuti nestabilnost”, rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi.

Nakon što su talibani u kolovozu preuzeli Kabul, imovina afganistanske središnje banke koja se prvenstveno drži u SAD-u je zamrznuta. SAD je odbio osloboditi zamrznutu imovinu vrijednu milijarde dolara dodajući da je “važno održavati pritisak na talibane”. Uz to, glavnina strane humanitarne pomoći koja je držala Afganistan na površini također je zaustavljena nakon pobjede talibana.

Human Rights Watch nedavno je pozvao Ujedinjene narode i Svjetsku banku da se pozabave kolapsom afganistanskog gospodarstva kako bi spriječili širenje gladi, osobito u nadolazećim zimskim mjesecima. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također je u ponedjeljak upozorio na kolaps. “Upravo sada, kada je imovina zamrznuta i razvojna pomoć pauzirana, gospodarstvo se raspada”, rekao je. Pozvao je međunarodnu zajednicu da nastavi pomagati Afganistan, ali da izbjegne slanje novca preko talibana. Mađutim, nije obrazložio kako misli da je to izvedivo.
Komentari

komentar

You may also like