Pakistan pristaje na rusko posredništvo u sporu s Indijom

Pakistanski mnistar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi suglasio se s ruskim prijedlogom o posredništvu Moskve u pregovorima između Islamabada i New Delhija oko smanjenja napetosti, izvješćuju u petak, 1. ožujka, pakistanski mediji.

Tamošnji medij The Dawn citira riječi pakistanskog šefa diplomacije: „Lavrov (ruski ministar vanjskih poslova, op.a.) predložio je posredništvo. Ja ne znam o (stavu) Indiji, ali želim reći kako Pakistan usvaja prijedlog Rusije o mirovnim pregovorima.“

Sergey Lavrov prethodno je izjavio kako Rusija može osigurati pregovaračku platformu riješenje zaoštrenog sukoba između dviju zemalja, ukoliko New Delhi i Islamabad za tim izraze želju.

Indijski stav o tome još nije poznat. Međutim, činjenica je kako Rusija i Indija imaju strateške partnerske odnose u mnogim sferama, od vojnih do gospodarskih. Indija je, također, najveće tržište za ruski izvoz oružja, a Moskva i New Delhi surađuju i u okviru trilateralne skupine RIC – Rusija, Indija, Kina, čiji je summit održan prije dva dana, upravo nakon eskalacije indijsko-pakistanskog sukoba. Također, Rusija je, uz Kinu, najvažnija članica Šangajske organizacije čiji su punopravni članovi od prije godinu dana i Indija i Pakistan.

S druge strane Moskva i Islamabad posljednjih godina također ubrzano razvijaju partnerske odnose. A s obzirom kako je Kina najveći pakistanski saveznik uopće, ponuda Rusije kao posrednika, koji sa svim, neposredno zainteresiranim stranama u ovom sukobu ima dobre odnose, čini se kao vrlo razumna i racionalna. Naime, Pakistan otvoreno govori o Sjedinjenim Državama kao indijskom savezniku (što Washington isključuje iz uloge posrednika), poglavito nakon što je Washington prije dvije godine Indiju uvrstio među ključne igrače za rješavanje afganistanskog sukoba, nastojeći potisnuti Pakistan koji stoji iza talibanskog pokreta. Taj smijer američke vanjske politike, počet u posljednjoj godini mandata Baracka Obame, nastavio je i Donald Trump, koji, međutim, upravo posljednjih tjedana drastično reterira i pokreće pregovore s talibanima, svjestan nemogućnosti iznalaženja riješenja bez njhovog sudjelovanja u pregovorima s vladom u Kabulu.

Dakle,treba pričekati odgovor Indije, koja, međutim, u jednodnevnom žestokom zračnom sukobu s Pakistanom ipak ostavlja dojam kao strana koja je izvukla deblji kraj i ostala dužna. Njoj su oborena dva zrakoplova, zarobljen pilot, a s druge strane Indija je navodno oborila jedan pakistanski F-16, što Islamabad opovrgava i tvrdi kako zrakopolovi toga tipa nisu niti sudjelovali u sukobu s indijskim lovcima. To navodimo iz razloga što Indiju u svibnju očekuju parlamentarni izbori, te je održavanje napetosti s Pakistanom nacionalističkom premijeru Narendri Modiju idealna platforma za pridobivanje potpore birača. Međutim, s druge strane Modi itekako treba biti oprezan da takvom politikom ne uvede zemlju u totalni rat sa susjedom koji sigurno neće ustuknuti. A totalni rat obje strane definitivno žele izbjeći svjesne pogubnih posljedica s obzirom da se radi o dvjema vojnim nuklearnim državama.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like