Pakistan SAD-u: neće biti vaših baza niti dronova za nadzor Afganistana

Pakistan neće dozvoliti Sjedinjenim Državama otvaranje njihove vojne baze ili zadržavanje bespilotnih letjelica (dronova) za djelovanje u Afganistanu, izjavio je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi usred navoda da Islamabad navodno pregovara s Washingtonom o novom sporazumu koji bi američkoj vojsci omogućio provedbu protuterorističkih operacija u Afganistanu nakon povlačenja NATO snaga iz ove zemlje. Vijest je objavila VoA, a prenijeli su je i ruski mediji.

Shah Mehmood Qureshi  demantirao je takve navode u medijima, nazivajući ih “neutemeljenima”.

 “Pod (premijerom) Imranom Khanom neće postojati američke baze na pakistanskom tlu. Zaboravite na prošlost”, izjavio je pakistanski šef diplomacije, govoreći u četvrtak u gornjem domu parlamenta zemlje.

“Pakistanska vlada kategorički je izjavila da nećemo dopustiti borbeno korištenje bespilotnih letjelica i da nismo zainteresirani za provedbu operacija bespilotnog nadzora (od strane Sjedinjenih Država u Afganistanu)”, dodao je Qureshi.

Dan ranije, američki ministar obrane Lloyd Austin obavio je telefonski razgovor sa zapovjednikom Združenog stožera pakistanske vojske, generalom Qamar Javedom Bajwom.

Podsjećamo: SAD su započele s povlačenjem svojih vojnika iz Afganistana sukladno zapovijedi predsjednika Joe Bidena iz travnja. Do sada je, prema navodima američkog Središnjeg zapovjedništva – CENTCOM, povučeno između 13 i 20 posto postrojbi.





Povlačenje bi trebalo završiti do 11. rujna.

 

Komentari

komentar





You may also like