Pakistan: sumnjiva eksplozija busa u kojoj su poginuli kineski inženjeri

Najmanje 13 osoba je poginulo u eksploziji autobusa koji je prevozio 30 radnika do hidroelektrane i brane Dasu u sjevernoj pakistanskoj regiji Kohistan, prenosi BCC.

Od 13 poginulih, njih 9 su Kinezi, većinom inženjeri koji su radili u hidroelektrani. Hidroelektrana Dasu je dio velikog projekta Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) vrijednog 62 milijarde dolara. Tim projektom Kina želi pojačati svoj utjecaj na centralnu Aziju, ali i imati protočan izlaz na Arapsko more i prema Africi. Kina sve više ulaže i u nestabilni Afganistan.

Odgovor na to što se točno dogodilo jutros na toj planinskoj cesti bit će drugačiji ovisno o tome tko se upita. Bus je rutinski pokupio radnike u kampu Barseen. Nakon 30 km vožnje, skoro pred odredištem, stražnji dio autobusa je eksplodirao, a bus se survao niz cestu.

Prvi izvještaji su govorili da je riječ o napadu bombom. Troje službenika je potvrdilo to za Reuters. Nisu se mogli složiti oko toga je li ekspolozija došla iz busa ili se dogodila na cesti. Savjetnik premijera Babar Awan događaj je nazvao “kukavičkim napadom” i rekao kako on neće “odvratiti specijalnu suradnju između Pakistana i susjednih zemalja”.

No, onda se dogodio obrat. U objavi ministarstva vanjskih poslova Pakistana napisali su kako nije riječ o napadu, nego je “autobus skrenuo s ceste nakon eksplozije do koje je došlo zbog curenja goriva uslijed tehničkog kvara”

U Pekingu nisu skroz uvjereni u ovu službenu verziju događaja. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian govori: “Kina traži od Pakistana da hitno i detaljno istraži istinu, uhiti napadače, oštro ih kazni i efektivno zaštiti sigurnost kineskog osoblja, kineskih institucija i projekata u Pakistanu”





Krajem travnja ove godine već je došlo do eksplozije bombe ispred hotela Serena u Pakistanu u kojem je odsjedao kineski ambasador. Odgovornost su za taj napad preuzeli pakistanski talibani.

Komentari

komentar





You may also like