Pakistan tvrdi da će im Kina pomoći sačuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost

Pakistanski ministar vanjskih poslova danas se zahvalio Kini na njenoj dosljednoj potpori suverenitetu, teritorijalnom integritetu, političkoj stabilnosti i društveno-ekonomskom razvoju Pakistana, rekavši da je Peking uvjeravao Islamabad da im daje podršku u svakom teškom trenutku, prenosi AA.

U video poruci nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem u kineskoj istočnoj provinciji Anhui, pakistanski ministar Shah Mahmood Qureshi rekao je da je izvijestio Wanga o trenutnoj regionalnoj situaciji i razgovarao o drugim pitanjima, uključujući o Ukrajini i Afganistanu.

“Primio sam jasnu poruku od kineskog ministra vanjskih poslova da je Kina bila pouzdan partner Pakistana u prošlosti i da će to biti i u budućnosti. Kina je uvijek štitila suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana i nastavit će to činiti”, rekao je Qureshi. Njegove primjedbe dolaze u pozadini tvrdnji pakistanskog premijera Imrana Khana da se kuje “međunarodna zavjera” kako bi se srušila njegova vlada zbog njezine “nezavisne vanjske politike”. Zbog skorog izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, Khan je pod sve većim pritiskom jer su koalicijskih i unutarstranački saveznici posljednjih dana prekinuli potporu njegovoj vladi. Na skupu u glavnom gradu prošle nedjelje premijer Kahn je mahao papirom za koji je tvrdio da je pisana prijetnja strane sile. Nije naveo o kojoj državi se radi i odbio je otkriti sadržaj “zbog nacionalnog interesa”. Pakistanskoj vladi treba pomoć jer gubi potporu u parlamentu, ali i u vojsci.

Ministar Qureshi i njegova delegacija stigli su u utorak u Kinu kako bi nazočili trećem sastanku ministara vanjskih poslova susjednih zemalja Afganistana. U priopćenju koje je izdalo pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, ponovio je čvrstu privrženost Islamabada politici “cjelovite Kine” i kontinuiranu podršku pitanjima od temeljnih interesa Pekinga. Qureshi je rekao kako je s Wangom razgovarao o trenutnoj situaciji u Ukrajini i prenio kako Organizacija islamske suradnje (OIC) ostaje spremna pomoći u pronalaženju diplomatskog rješenja. Kina je također pristala olakšati Pakistanu otplatu duga i pomoći u slučaju bilo kakve nestašice nafte u zemlji zbog ukrajinskog rata, dodao je Qureshi. Pakistanski ministar vanjskih poslova također se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i iranskim visokim diplomatom Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Komentari

komentar





You may also like