Pakistan tvrdi da neće trpjeti strani pritisak oko pitanja Afganistana

Pakistan “neće trpjeti nikakav pritisak” međunarodne zajednice zbog svoje buduće politike prema Afganistanu, priopćilo je jučer ministarstvo vanjskih poslova. Odgovarajući na pitanje novinara, glasnogovornik ministarstva Asim Iftikhar Ahmad rekao je da će Islamabad donijeti “neovisne odluke” kada je u pitanju priznavanje privremene talibanske uprave, prenosi AA.

Njegovi komentari uslijedili su samo nekoliko dana nakon što je američki državni tajnik optužio Pakistan da ima “višestruke interese” u Afganistanu i upozorio da se stav Pakistana “mora uskladiti s interesom šire međunarodne zajednice” po tom pitanju.

“Ne podnosimo nikakav pritisak. Donosit ćemo neovisne odluke u skladu s našim interesima ”, ustvrdio je pakistanski glasnogovornik. Ahmad je rekao da su riječi najvišeg američkog diplomata “iznenađujuće”. “Primijetili smo da komentari nisu u skladu s bliskom suradnjom između Pakistana i SAD-a”, rekao je. “Ovo je bilo iznenađujuće jer Pakistana ima pozitivnu ulogu u afganistanskom mirovnom procesu” Tvrdi da su ” olakšavali međunarodni napor oko evakuacije iz Afganistana i  davali kontinuirana podrška uključivoj političkoj nagodbi u Afganistanu”.

Također, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova naglasio je kako Islamabad “neće postati dio bilo koje blokovske politike” po afganistanskom pitanju. “Vjerujemo u otvoreni i konstruktivni angažman i partnerstvo sa svim prijateljskim zemljama”, rekao je Ahmad i spomenuo strateške veze Pakistana s Kinom i Rusijom “obilježene rastućim međusobnim povjerenjem i suradnjom”.

U intervjuu za CNN, pakistanski premijer Imran Khan bio je mnogo oštriji. Nazvao je Blinkenovu izjavu “neinformiranom”. Također je odbacio mogućnost bilo kakvog budućeg  vojnog savezništva sa SAD-om u bilo kojem sukobu, ustvrdivši da neće “uništiti svoju zemlju zbog tuđeg rata”. “Ne želimo jednodimenzionalnu vezu u kojoj nas plaćaju za borbu. Želimo normalnu vezu”, kazao je pakistanski premijer.

Komentari

komentar





You may also like