Pakistan uspješno testirao raketu zemlja-zemlja sposobnu za nuklearnu bojevu glavu

Pakistan je danas objavio kako je uspješno završio seriju testiranja projektila kratkog dometa zvanog Ghaznavi, objavljuje Dawn. Iako je ova raketa s dometom od 320 km ušla u operativnu službu pakistanske vojske još 2012., u novim testovima je isproban novi sustav navođenja kao i funkcionalnost sustava noću i u lošim vremenskim uvjetima.

Raketa može nositi oko 700 kg bojeve glave, bilo konvencionalne, bilo nuklearne. Brzina raketa taman prelazi granicu da se može nazvati hiperzvučnim projektilom (oko 5 Machova ili 6200 km/h). Dugačka je oko 9.6 m, a težine je nešto više od 5 tona.

Pakistan nije u dobrim odnosima sa susjednom Indijom. Zanimljivo je da su obje države nuklearne sile. Pakistan je svoj nuklearni program započeo krajem 70-tih. Danas se procjenjuje da ima oko 160 funkcionalnih nuklearnih bojevih glava. Raketa s najvećim dometom sposobna za nuklearni napad jest Shaheen-III koja, iako vrlo spora (Mach 1) let čak 2700 km. Funkcija raketa je primarno napad na kopnene mete.

Domet i brzina rakete Ghaznavi sugeriraju da je stvorena za brzi napad na indijske baze uz granicu. To sugerira i ime koje je projektil dobio po osvajaču Mahmud Ghaznaviju iz 10-tog stoljeća koji je često napadao Indiju.

Komentari

komentar
You may also like