Pakistan za jačanje vojne suradnje s Iranom; talibani optužuju SAD za pljačku resursa

Glavni cilj intervencije Sjedinjenih Država u Afganistanu bio je pljačka afganistanskih prirodnih bogatstava, izjavio je u utorak, 31. kolovoza, glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid.

Govoreći u Kabulu na događaju koji je obilježio završetak povlačenja svih stranih snaga iz zemlje, rekao je:

“Glavna svrha boravka SAD -a u Afganistanu bila je stvaranje moćne vojne baze za prodor u države regije, kao i za pljačku prirodnih bogatstava naše zemlje.”

S tim u vezi, Mudžahid je naglasio da strani investitori i pomoćnici, “koji će zasigurno biti uključeni u obnovu Afganistana, ne bi trebali postati novi okupatori”.

Prema navodima medija Eadaily, Tursku i Kinu talibani su do sada nazivali  glavnim ulagačima u obnovi Afganistana, ili kako su ga talibani već preimenovali –  Islamskog Emirata Afganistan.

Danas je američki državni tajnik Antony Blinken kazao kako će se od danas američki diplomatski odnosi s Afganistanom odvijati „daljinski“, preko Bliskog istoka. S druge strane Talibani, kako kažu, planiraju održavati prijateljske odnose s Rusijom, Iranom, Pakistanom i Uzbekistanom.
Ovoj vijesti možemo dodati i onu prema kojoj Pakistan – glavni sponzor afganistanskih talibana bez kojeg ne bi bilo njihove vojne pobjede, želi intenzivirati vojnu suradnju s Iranom.

Načelnik stožera pakistanske mornarice, admiral Muhammad Amjad Khan Niazi, tijekom današnjeg sastanka s iranskim veleposlanikom u Pakistanu Mohammadom Ali Hosseinijem pozvao je na proširenje vojno-pomorske suradnje između zemalja, izvijestila je agencija Fars.

Muhammad Amjad Khan Niazi je izjavio: „Moramo ojačati pomorsku suradnju između dvije zemlje.“

 

Komentari

komentar
You may also like