Pakistan zaprijetio bombardiranjem afganistanske vojske i otvoreno stao na stranu talibana

Stanje u Afganistanu u kontekstu povlačenja američkih i NATO snaga postaje sve složenije i napetije, o čemu svjedoči i slijedeća vijest.

Islamabad je službeno upozorio Kabul kako će pakistanske zračne snage osujetiti sve akcije afganistanskih vladinih snaga za istiskivanje talibana s područja Spin Boldak na granici s Pakistanom, izjavio je prvi potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh, kazavši kako, trenutačno, pakistansko zrakoplovstvo pruža neposrednu zračnu potporu talibanima.

O tome je visoki afganistanski dužnosnik izvijestio na svom twitteru.
To se dogodilo dva dana nakon što su talibani objavili kako su preuzeli nadzor nad ključnom kontrolnom točkom Spin Boldak u regiji Kandahar između afganistanskog i pakistanskog teritorija. Video, koji su talibani objavili na društvenim mrežama, prikazuje bijeli stijeg te radikalne organizacije koji se vijorio umjesto afganistanskog državnog stijega.

Pakistan bi ovog tjedna trebao biti domaćin mirovne konferencije o Afganistanu., a taj je sastanak prvotno bio zakazan za 17. srpnja ali je odgođen zbog putovanja afganistanskih političkih čelnika u Dohu, gdje će se održati razgovori s talibanskim čelnicima, objavio je Eadaily.

Talibani u ovom trenutku navodno kontroliraju oko 85% teritorija Afganistana, a posljednjih dana zauzeli su nekoliko velikih graničnih prijelaza u regijama Herat, Farah i Kunduz.

 

Komentari

komentar
You may also like