Pakistanska politička kriza: Dolazi li kraj premijeru Imranu Khanu?

Premijer Imran Khan pribjegava prijetnjama kako bi zadržao svoje političke saveznike na okupu dok članovi vladajuće pakistanske Tehreek-e-Insaf (PTI) napuštaju ono što izgleda kao brod koji tone, piše indijski Outlook.

Suočeni s potezom oporbe da pokrenu izglasavanje nepovjerenja vladi u Narodnoj skupštini kako bi zbacili vladu PTI, Khan i njegov tim koriste sva sredstva kako bi ostali na vlast. Zajednička oporba uključuje stranke poput Pakistanske muslimanske lige-Nawaz i Pakistanske narodne stranke bivših premijera Nawaza Sharifa i Benazira Bhuttoa i zajedno imaju više od 160 mjesta u donjem domu. PTI je osvojio 155 mjesta i nadoknadio ostatak broja sa saveznicima iz odcijepljene frakcije PML-a i drugih manjih stranaka. Potrebno je da dobiju 172 glasa kako bi ipak ostali na vlasti. Glasanje je zakazano za 25. ožujka. Čini se da će Khanu biti teško ostvariti potrebne glasove jer i neki članovi vladajuće stranke PTI, njih oko 25, su okrenuli leđa premijeru Khanu. Oporba tvrdi da policija, pod direktivom Khana, upada u kuće političkih protivnika.

Khan koji njeguje sve bližim odnosima s Rusijom prkoseći zapadu je bio osobno u Moskvi na dan invazije. Tada je rekao da je “uzbudljivo vrijeme” biti tamo. Prema narativu koji guraju Khan i ministri bliski njemu, unutarnjopolitičko izglasavanje nepovjerenja dio je zavjere stranih sila na zapadu, pa čak i CIA-e, da sruše njegovu vladu, koja više nije voljna podržavati akcije zapada i NATO-a kao što su to činili tijekom “rata protiv terorizma”, piše The Guardian.

Oporba također krivi Khana za loše upravljanje zemljom, gospodarstvom i vanjskom politikom. Nijedan pakistanski premijer nikada nije završio svoj mandat, piše Al Jazeera.

Nagađa se da bi Šehbaz Sharif iz stranke PML-N mogao biti privremeni premijer. U fokusu potencijalne nove Vlade bit će izborne reforme. Mandat nove vlade bit će ipak ograničen i mogao bi potrajati nekoliko mjeseci. Nakon toga će se održati izbori. Postoji i prijedlog iz PML-N da se oformni “privremena” nacionalna vlada na pet godina. Problem je što nitko nije siguran koliko dugo će vojska ostati neutralna. Obje vodeće oporbene stranke, PPP i PML, u prošlosti su imale problema s vojskom. No, sada oporba i politički analitičari tvrde da se i Khan posvađao s moćnom pakistanskom vojskom čiju podršku smatraju kritičnom kako bi bilo koja politička stranka došla na vlast. Naime,vojska je prije četiri godine podržala Khana, bivšeg poznatog igrača kriketa, kako bi došao na vlast. Inače, Pakistan je nuklearna sila.

Komentari

komentar





You may also like