Pakistanska vlada postavila barikade na ulice da spriječi marš podrške bivšem premijeru Khanu

Pakistanske vlasti upotrijebile su jutros desetke brodskih kontejnera i kamiona kako bi blokirale glavne ceste prema glavnom gradu Islamabadu, nakon što je prkosni bivši premijer Imran Khan rekao da će marširati s demonstrantima do središta grada na skup za koji se nada da će srušiti vladu i prisiliti prijevremene izbore, prenosi AP.

Nova vlada je u strahu od nasilja i od pristaša sada već bivšeg premijera. Već ujutro policija je ispalila suzavac i potisnula stotine demonstranata koji su bacali kamenje i koji su pokušavali proći blokirani most u blizini Lahorea kako bi se ukrcali u autobuse za Islamabad. Ozlijeđeno je desetak demonstranata i nekoliko policajaca.

Khan, bivša zvijezda kriketa koji je postao islamistički političar, bio je premijer više od tri i pol godine sve do prošlog mjeseca kada je svrgnut izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu. Tvrdi da iza svrgavanja stoje sile iz inozemstva. Od tada je održao skupove s tisućama ljudi diljem zemlje. Iako su najavljene demonstracije zabranjene dan ranije, Khan inzistira da će biti masovne, ali mirne. također, tvrdi da protesti neće završiti dok vlada ne pristane na održavanje novih izbora ove godine, a ne 2023. kako je planirano. Organizatori planiraju da mase putuju automobilima i autobusima do granica grada Islamabada, a zatim marširaju pješice. Khan kaže da je njegova smjena rezultat zavjere koju su organizirali SAD u dosluhu s njegovim nasljednikom Shahbazom Sharifom, čija je vlada obećala oštar odgovor ako Khan prekrši zabranu. Washington je također zanijekao bilo kakvu ulogu u unutarnjoj politici Pakistana.

Vlasti su preko noći blokirale glavnu autocestu u grad s brodskim kontejnerima napunjenim zemljom, dok su se slične prepreke pojavile i na drugim ulazima u grad. Khan je pozvao svoje pristaše da uklone kontejnere i zaobiđu sve blokade kako bi ušli u grad. “Bit ću među vama u srijedu poslijepodne”, rekao je na skupu ispred parlamenta. Khan je već okupio tisuće pristaša zajedno s čelnicima svoje stranke Tehreek-e-Insaf u Peshawaru, glavnom gradu sjeverozapadne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa gdje vlada njegova stranka. Odatle njegovi sljedbenici moraju prijeći most na granici pokrajine koji je vlada blokirala, prije nego što se okupe na periferiji Islamabada. Vlada je razmjestila dodatne policijske i paravojne postrojbe na autocestama i u Islamabadu kako bi zaustavila skup. Mjere vlade su objavljene nakon što je policajac ubijen tijekom racije na kuću poznatog pristaša Khana u Lahoreu. Ministar unutarnjih poslova Rana Sanaullah rekao je da će Khan biti uhićen ako se skup održi. Policija se okuplja u blizini prometnih blokada. U međuvremenu, pakistanski Vrhovni sud treba odlučiti o žalbi koja traži uklanjanje blokada Islamabada. Vlasti kažu da će vlada razmotriti ukidanje zabrane, ako Khan pristane podnijeti pismeno jamstvo da će njegov skup biti miran i da će se ograničiti na javni park.

Komentari

komentar





You may also like