Pakistanski parlament sutra glasa za novog premijera: tko su „osebujni“ kandidati?

Donji dom parlamenta glasovat će za novog čelnika nakon što je uklonio Imrana Khana s premijerskog mjesta u glasanju o nepovjerenju, navodi Aljazeera

Donji dom pakistanskog parlamenta sastat će se u ponedjeljak kako bi glasovali za novog premijera nakon što je u ranim jutarnjim satima u nedjelju uklonio Imrana Khana s premijerskog mjesta u glasanju o nepovjerenju (o Khanovom „padu“ izvijestili smo sinoć, vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Ayaz Sadiq, predsjedavajući sjednicom parlamenta u odsutnosti članova vladajuće stranke, kazao je da bi dokumenti o nominaciji kandidata trebali biti podnijeti do 11 sati u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu.

Imran Khan (69) detroniziran je glasanjem o povjerenju nakon što su ga napustili koalicijski partneri koji ga okrivljuju za raspadajuću ekonomiju i neispunjavanje svojih predizbornih obećanja.

“Što se tiče upravljanja, vlada je potpuno zakazala”, rekao je za Al Jazeeru senator Anwaar ul Haq Kakar iz stranke Balochistan Awami (BAP), koalicijskog saveznika koji je povukao potporu Khanu krajem ožujka.

Parlamentarni izbori nisu zakazani do kolovoza 2023. Međutim, oporba je rekla da želi prijevremene izbore, ali tek nakon što je zadala politički poraz Khanu i usvojila zakon za koji kaže da je potreban kako bi se osiguralo da sljedeći izborei budu slobodni i pošteni.





Khanova smjena produžuje nezavidan rekord Pakistana u pogledu političke nestabilnosti: nijedan premijer nije završio svoj puni mandat od neovisnosti od Britanije 1947., a Khan je postao prvi premijer koji je smijenjen izglasavanjem nepovjerenja.

Na vlast je došao 2018. uz potporu vojske. Osim što je izgubio potporu koalicijskih partnera, bilo je i znakova da je izgubio potporu vojske, navode pojedini analitičari.

Pakistan je 220-milijunska zemlja, kojom je vojska vladala gotovo polovicom njene skoro 75-godišnje povijesti kao neovisne države.





Tko su glavni kandidati za novog pakistanskog premijera?

Shehbaz Sharif, brat trostrukog premijera Nawaza Sharifa – kojem je zabranjeno da se ikada više kandidira za tu dužnost i trenutačno je u egzilu u Velikoj Britaniji – glavni je kandidat za zamjenu Khana.

Međutim, taj 70-godišnjak je sam po sebi politički teškaš, budući da je bio glavni ministar Punjaba, obiteljske baze moći, a sada kao predsjednik Pakistanske muslimanske lige-Nawaz (PML-N), navodi Aljazeera. Čvrst administrator s ugledom strastvenih ispada, poznat je po citiranju revolucionarne poezije u govorima i smatra se radoholičarem. I dalje je popularan usprkos jezivim tabloidnim naslovima o više brakova i portfelju nekretnina koji uključuje luksuzne stanove u Londonu i Dubaiju.

Asif Ali Zardari, potječe iz bogate obitelji Sindh. Bio je poznatiji po svom playboy stilu života sve dok se u dogovorenom braku nije oženio Benazir Bhutto nedugo prije nego što je ona prvi put postala premijerka, S guštom je krenuo u politiku, stekao je nadimak “Mr Ten Percent” zbog iznosa koje je navodno uzeo od državnih ugovora, a dvaput je bio u zatvoru pod optužbom za korupciju, krijumčarenje droge i ubojstvo – iako mu nikada nije suđeno.

Ovaj 67-godišnjak postao je supredsjednik Pakistanske narodne stranke (PPP) nakon atentata na Bhutto 2007., a postao je predsjednik zemlje godinu dana kasnije u sporazumu o podjeli vlasti s PML-N.

Bilawal Bhutto Zardari, sin Benazir Bhutto i Asifa Zardarija je politički plemić i postao je predsjednik PPP-a sa samo 19 godina nakon atentata na njegovu majku.

Ovaj 33-godišnjak koji se školovao na Oxfordu smatra se naprednjakom, po osobi svoje majke, i često je govorio o pravima žena i manjina. S više od polovice pakistanske populacije u dobi od 22 godine ili manje, Bhutto je na društvenim mrežama hit među mladima, iako mu se često rugaju zbog lošeg poznavanja urdua, nacionalnog jezika, navodi Aljazeera.

Maulana Fazlur Rehman, nakon što je počeo politički život kao vatreni tvrdolinijaš, taj  muslimanski vođa je s godinama ublažio svoju javnu sliku fleksibilnošću koja ga je dovela do sklapanja saveza sa sekularnim strankama s lijeve i desne strane spektra.

Sa sposobnošću mobiliziranja desetaka tisuća učenika islamske škole, njegova stranka Jamiat Ulema-e-Islam (F) nikada sama po sebi ne prikuplja dovoljno potpore za vlast, ali je obično ključni igrač u svakoj vladi.

Njegovo neprijateljstvo prema Khanu je duboko, naziva ga “Židovom” s obzirom na njegov bivši brak s Britankom Jemimom Goldsmith.

Khan ga zauzvrat naziva “Mullah Diesel” zbog njegovog navodnog sudjelovanja u korupciji koja uključuje dozvole za gorivo.

Nakon ovog teksta mogli bismo bez problema zaključiti slijedeće:

pakistanska politička scena, odnosno njezini glavni protagonisti, u najblažu su ruku vrlo šaroliki. Taj „konglomerat“ krajnje osebujnih političkih likova „čudnih“ biografija – često smještenih uz samu zonu kriminalnih aktivnosti (nerijetko i unutar nje) – možda i najbolje objašnjava zašto je upravo pakistanska vojska onaj državni čimbenik koji „stvar” u toj državi često „uzima u svoje ruke“.

Pakistanska politička kriza: pala vlada Imrana Khana!

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like