Pakistanski premijer Imran Khan optužuje SAD da sudjeluju u pokušaju da ga se smijeni

Pakistanski premijer Imran Khan kaže da je pokušaj njegovog uklanjanja iz vlade akcija koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, piše ABC News.

O njegovoj poziciji na mjestu premijera će se glasati sutra u parlamentu, tj. glasat će se o povjerenju njegovoj vladi. Khan je danas skupini stranih novinara rekao da je “pokret za moj smjenjivanje očito miješanje Sjedinjenih Država u domaću politiku”. S druge strane, Bijela kuća zanijekala je da SAD nastoji ukloniti pakistanskog premijera s vlasti.

Vlada Imrana Khana je u petak uručila službeni diplomatski protest američkom veleposlanstvu. “Sada smo predali demarš [američkom] veleposlanstvu”, rekao je Khan za lokalni televizijski kanal ARY u intervjuu, pozivajući se na diplomatsku notu o, kako je rekao, stranoj zavjeri da ga se svrgne s vlasti. Khan je u četvrtak rekao da se strana zemlja urotila protiv njega nakon što je posjetio Moskvu u veljači. Khan se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi na dan kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

Govoreći u četvrtak u obraćanju na nacionalnoj televiziji, Khan je rekao da je jedna zapadna zemlja bila nezadovoljna njegovim posjetom Moskvi. Spomenuo je “SAD” prije nego što se sa smiješkom ispravio u “strana zemlja”. Ipak, u petak je Khan imenovao SAD kao krivca u svom intervjuu za ARY. Američko veleposlanstvo u Islamabadu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Članovi vladajuće stranke u Pakistanu predvodili su u petak prosvjed protiv SAD-a u sjeverozapadnom gradu Peshawaru. Neobičnim potezom, deseci pakistanskih figura vladajuće stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), na čelu s pokrajinskim ministrom, okupili su se u središtu Peshawara, skandirajući: “Dolje Amerika!”,a ministar Taimur Jhagra na skupu je kazao: “Izašli smo da podržimo Imrana Khana koji izaziva kapitalističke snage”. “Draža nam je glad nego predaju SAD-u”, rekao je drugi pokrajinski zastupnik na skupu, Fazal Elahi. Osim njih, i šačica aktivista iz protuameričke šijitske skupine također je reagirala na tvrdnje Khana, održavši skup u Islamabadu na kojem su zapalili američke zastave. Gotovo 500 prosvjednika predvođenih zastupnikom vladajuće stranke okupilo se u južnom lučkom gradu Karachiju i uzvikivalo protuameričke slogane. Khan je rekao da njegova vlada posjeduje “službeni dokument” koji je dokaz zavjere od strane Washingtona. Vlada je dokument kasnije opisala kao službenu komunikaciju “višeg dužnosnika strane zemlje pakistanskom veleposlaniku u spomenutoj zemlji na službenom sastanku”.

Smjena Khana, koja je izgledna jer stranke i zastupnici napuštaju njegovu koaliciju,, vjerojatno bi donijela još jedan krug nestabilnosti u zemlji s nuklearnim oružjem u kojoj vojska ima dugu povijest intervencija u politiku.





Komentari

komentar

You may also like