Pakistanski premijer oštro protiv suradnje sa SAD-om po pitanju talibana

Pakistan je spreman biti „partner Sjedinjenih Država u svijetu, ali ne u slučaju sukoba s talibanima u Afganistanu, izjavio je premijer Pakistana Imran Khan u vrijeme svog govora u Nacionalnom parlamentu te zemlje, izvješćuje afganistanska agencija TOLONews.

Khan je kritizirao prethodne politike svoje zemlje koje su dovele do sudjelovanja Pakistana u američkoj intervenciji.

„Toliko smo učinili za Sjedinjene Države, ali jesu li to cijenili, prepoznali naše žrtve? Umjesto toga, optužili su nas za licemjerje. Umjesto da nas hvale, oni su izgrdili Pakistan”, oštar je u svom govoru bio pakistanski predsjednik vlade.

Khan je priznao kako se nikada nije osjećao “ranjivije” nego kad se Pakistan odlučio pridružiti američkom ratu protiv terorizma i dodao slijedeće:

“Odlučili smo (prethodne vlade te zemlje, op.GN.) biti predvodnik američkog rata protiv terorizma. Više puta sam se pitao, kakve veze imamo s ratom?”.

Kazao je kako bi se nacija zauvijek trebala sjećati tog razdoblja i “idiotizma” tadašnje politike, prenosi Khanove riječi Eadaily.

“Bivši predsjednik Pervez Musharraf priznao je u svojoj knjizi kako je dobivao sredstva i ljude slao u Guantanamo (američki vojni zatvor na Kubi, čuven po stravičnim mučenjima zatvorenika, kojega je još Obamina adminstracija zbog toga namjeravala ukinuti ali do čega nikada nije došlo, op.GN.). No stvar tu nije završila, Sjedinjene Države su nam naredile da pošaljemo svoju vojsku u ona područja u kojima žive plemena (Talibani). Poslali smo našu vojsku na ova područja. To su bili naši ljudi. Koji je bio rezultat? A kad sam rekao da to nije u redu, nazvali su me talibanskim kanom”, kazao je Imran Khan.

“Jeste li ikad čuli za prijateljsku zemlju koja izvodi napade dronovima na vašem teritoriju? U međuvremenu, terorist živi u Londonu, živi već 30 godina. Ali hoćemo li ga smjeti uništiti?” – pitao je Imran Khan, jasno aludirajući na osnivača pakistanskog oporbenog pokreta (Muttahida Qaumi Party, MQM) Altafa Husseina.

„Ako za to ne daju dozvolu, zašto bismo onda to dali? Jesmo li podljudi ili poluljudi, ili naš život nema dovoljnu vrijednost” – rezimirao je pakistanski premijer.

 

Komentari

komentar

You may also like