Pakistanski premijer počeo dijalog s talibanima o stvaranju široke nacionalne vlade

Pakistanski premijer Imran Khan izjavio je kako je nakon razgovora s tadžikistanskim predsjednikom Emomalijem Rhmonom, održanog 17. rujna, počeo dijalog s talibanima o stvaranju široke vlade u Afganistanu koja će obuhvatiti sve etničke skupine. O tome je u ponedjeljak, 20. rujna, izvijestila agencija Asia Plus.

Naime, na spomenutom sastanku u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana gdje je održan summit Šangajske organizacije (SCO), dvojica predsjednika dogovorili su se o organizaciji pregovora u Dušanbeu između predstavnika talibanskog pokreta i oporbenog Nacionalnog fronta Afganistana.

Imran Khan danas je na svom twitter računu napisao kako je “nakon sastanka s čelnicima susjednih afganistanskih zemalja, osobito nakon dugotrajnih pregovora s tadžikistanskim predsjednikom Emomalijem Rahmonom“, „započeo pregovore s talibanima o formiranju inkluzivne vlade u Afganistanu, uz sudjelovanje svih etničkih skupina – Tadžika, Hazara, Uzbeka”.

Također je naveo kako će “nakon 40 godina sukoba ta uključenost osigurati mir i stabilnost u Afganistanu, što je u interesu ne samo Afganistana, već i cijele regije”.

Naglasio je kako su susjedi Afganistana najviše zainteresirani za obnovu mira i stabilnosti u ovoj zemlji te posebnu pozornost posvećuju oživljavanju nacionalne ekonomije Afganistana.

Komentari

komentar





You may also like