Pakistanski premijer Shehbaz Sharif sastaje se s kineskim predsjednikom Xijem u Pekingu

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif sastao se jutros s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu, postavši prvi šef države koji je posjetio Kinu nakon što je Xi po treći put ponovno izabran. Ovo je ujedno i prvi Sharifov posjet Kini otkako je preuzeo dužnost u travnju ove godine i dolazi nakon sastanaka sa Xijem u Uzbekistanu u rujnu, prenosi agencija ANI.

“Tijekom svog prvog dvodnevnog posjeta Kini, premijer Shehbaz Sharif i predsjednik Xi Jinping sastali su se u Velikoj dvorani naroda Kine kako bi razgovarali o širokoj suradnji u gospodarstvu i ulaganjima te razmijenili mišljenja o regionalnom i globalnom razvoju”, objavila je Pakistanska muslimanska liga  (PML-N) na Twitteru.

Sharif je na čelu izaslanstva, a s njim je i ministar vanjskih poslova Bilawala Bhutto Zardarija. Također bi trebao održati razgovore na razini izaslanstva s premijerom Li Keqiangom. Uoči svog posjeta Sharif je u članku za kineski medij Global Times rekao: “Uskoro ću biti u Pekingu u svom prvom bilateralnom posjetu nakon preuzimanja dužnosti, i to također u pravo vrijeme, ubrzo nakon uspješnog završetka 20. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine. Za Pakistan, odnosi s Kinom čine kamen temeljac naše vanjske politike; u Kini se Pakistan opisuje kao Ba Tie, tj. kineski željezni brat, a naše veze se cijene zbog njihove jedinstvene snage, trajnosti i povjerenja”, napisao je.

Prije odlaska u Kinu, Sharif je rekao da će se njegovi razgovori s kineskim vodstvom usredotočiti na revitalizaciju kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora. “Moji razgovori s kineskim vodstvom usredotočit će se na revitalizaciju CPEC-a, uz mnoge druge teme. Druga faza CPEC-a obećava početak nove ere socio-ekonomskog napretka koji će podići kvalitetu života naših ljudi. Od Kineza se može puno naučiti kada je ekonomija u pitanju”, napisao je Sharif na Twitteru.

Sljedeća faza razvoja CPEC-a obuhvatit će ključna područja kao što su industrija, energija, poljoprivreda, ICT, željeznička i cestovna mreža i razvoj luke Gwadar kao središta trgovine i prekrcaja, ulaganja i regionalne povezanosti. U međuvremenu, Kina je pokrenula pitanje sigurnosti kineskog osoblja i projekata u Pakistanu uoči Sharifova posjeta. Naime, kineski radnici su nekoliko puta bili na meti od strane ekstremista u Pakistanu.

Komentari

komentar





You may also like