Pakistanski premijer ugostio kineskog diplomatu i najavio jačanje bilateralnih odnosa

Pakistan i Kina obećali su jučer ojačati bilateralne veze tijekom sastanka premijera Shahbaza Sharifa i visokog kineskog diplomata Yanga Jiechija, koji boravi u dvodnevnom posjetu Islamabadu, prenosi agencija ANI.

Gospodarstvo Pakistana je u jako lošem stanju, a Peking je obećao ponuditi 2 milijarde dolara po znatno smanjenoj kamatnoj stopi. Yang je kazao kako je Pakistan Kini “željezni prijatelj i pouzdan brat”. “Bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, međusobno povjerenje i prijateljstvo između dviju zemalja su čvrsti”, tvrdi. Tijekom svog posjeta, Yang se također sastao s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Bilawalom Bhuttom Zardarijem i pakistanskim načelnikom stožera vojske Qamarom Javedom Bajwom. “Kina je oduvijek davala prioritet Pakistanu u razvoju svojih odnosa sa susjednim zemljama i spremna je dodatno jačati komunikacijsku politiku i usklađivati razvojne strategije s Pakistanom. Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC) bitan je za kinesko-pakistansku suradnju u novoj eri”, rekao je Yang.

Pakistanski premijer je kazao kako se čvrsto zalaže za politiku “jedne Kine” i podržava Kinu u očuvanju njezinih temeljnih interesa. Drugim riječima, Islamabad vidi Tajvan, ali i druge sporne teritorije kao dio Kine. Obje strane dogovorile su daljnje jačanje suradnje u održavanju regionalne sigurnosti i stabilnosti i borbi protiv terorizma. Valja spomenuti da je Peking već uložio milijarde u Pakistan, posebice oko prometne infrastrukture i zbog izlaska na Arapsko more.

S druge strane, SAD je u utorak stavio na crnu listu 36 tvrtki, uključujući one iz Kine i Pakistana, zbog podrške Rusiji u sukobu u Ukrajini. Američka agencija je također dodala još 31 entitet na crnu listu iz Rusije, UAE, Litve, Singapura, Ujedinjenog Kraljevstva, Uzbekistana i Vijetnama.

Komentari

komentar





You may also like