Pakistanski premijer Imran Khan naredio prijevremene izbore; oporba ga optužuje za izdaju

Pakistanski premijer Imran Khan rekao je da će tražiti prijevremene izbore nakon što je zaobišao izglasavanje o nepovjerenju njegovoj vladi u parlamentu. Tvrdi da je zavjera za rušenje njegove vlade propala. Zamjenik predsjednika pakistanskog parlamenta odbacio je u nedjelju rezoluciju o nepovjerenju oporbenih stranaka i iznenada prekinuo sjednicu. Nekoliko minuta kasnije, Khan je na nacionalnoj televiziji rekao da će zatražiti od pakistanskog predsjednika da raspusti parlament i raspiše prijevremene izbore, prenosi The Sydney Morning Herald.

Ministar informiranja Fawad Chaudhry optužio oporbu da je u dosluhu sa “stranom silom” kako bi organizirala “promjenu režima”. “Molim ljude da se pripreme za sljedeće izbore. Hvala Bogu, zavjera za rušenje vlade je propala”, rekao je Khan u svom televizijskom obraćanju. Oporba, koja je rekla da će organizirati prosvjednu skupštinu u parlamentu, nazvala je odluku protupravnom i obećala da će se žaliti pakistanskom Vrhovnom sudu. Oporba je stigla u parlament spremna izglasati nepovjerenje Khanu. Trebala im je većina od 172 glasa u pakistanskom parlamentu od 342 mjesta da bi svrgnuli Khana, bivšu zvijezdu kriketa koji je postao konzervativni islamski političar. Male, ali ključne stranke u koaliciji, zajedno sa 17 članova njegove vlastite stranke pridružili su se oporbi kako bi ga svrgnuli. U tome bi uspjeli i čini se da su imali 177 ruku. Političari iz oporbe su Khanov potez prozvali izdajom države. Glasovanje o nepovjerenju trebalo se odviti danas, ali parlamentarna pravila dopuštaju raspravu od tri do sedam dana.

Ogromni metalni kontejneri blokirali su ceste i ulaze u diplomatsku enklavu glavnog grada te u parlament i još neke vladine instalacije u glavnom gradu. Prkosni Khan pozvao je pristaše da organiziraju demonstracije diljem zemlje u znak protesta protiv glasovanja. Khan je optužio oporbu da je u dosluhu sa SAD-om kako bi ga zajedno svrgnuli, rekavši da Ameriku ljute njegovi vanjskopolitički izbori koji često idu u prilog Kini i Rusiji. Khan je također bio žestoki protivnik američkog “rata protiv terorizma” i pakistanskog partnerstva u tom ratu s Washingtonom. Khanov poraz bi ponudiio njegovim protivnicima priliku da formiraju novu vladu i vladaju do izbora koji su se trebali održati sljedeće godine.

Stanovnici pakistanske pokrajine Punjab trebali su danas glasovati za novog glavnog ministra. U Punjabu živi čak pola od 220 milijuna stanovnika Pakistana i smatra se najmoćnijom od četiri provincije u zemlji. Danas je vlada objavila smjenu guvernera pokrajine, čija je uloga uglavnom ceremonijalna i bira je savezna vlada. Ipak, to je dodatno produbilo politička previranja u Pakistanu. Glavne pakistanske oporbene stranke, čije se ideologije protežu od lijevo do desno, pa do radikalno religijskih, okupile su se oko zajedničkog cilja: smjena premijera. Khanova pobjeda na izborima 2018. bila je popraćena optužbama da je moćna pakistanska vojska pomogla njegovoj stranci Tehreek Insaf (Pravda) u pobjedi. Pakistanska vojska izravno je upravljala Pakistanom više od polovice od 75-godišnje povijesti, uzastopno rušeći demokratski izabrane vlade. Ostatak tog vremena neizravno je manipulirala izabranim vladama sa strane. Oporba je optužila Khana za loše ekonomsko upravljanje, okrivljujući ga za rast cijena i visoku inflaciju.

Ipak, Khanova vlada je zaslužna za održavanje računa deviznih pričuva od 18 milijardi dolara i dovođenje rekordnih 29 milijardi dolara prošle godine od prekomorskih Pakistanaca.Khanov ugled u borbi protiv korupcije zaslužan je za poticanje iseljenih Pakistanaca da šalju novac u matičnu zemlju. Kao rezultat toga, preživjelo je nekoliko ključnih pakistanskih industrija, kao što je građevinarstvo. Khanov stil vođenja često je kritiziran kao konfrontacijski. Khanovo inzistiranje na tome da Washington sudjeluju u njegovom svrgavanju iskorištava duboko ukorijenjeno nepovjerenje među mnogima u Pakistancima prema SAD-u, posebice nakon 11. rujna. S druge strane, Washington je često zamjerao Pakistanu jer, navodno, čini premalo u borbi protiv islamskih militanata, iako su tisuće Pakistanaca poginuli u napadima militanata, a vojska je izgubila više od 5000 vojnika.

Komentari

komentar





You may also like