Pala globalna mreža visokog kriminala aktivna u 90 država, stotine uhićenih

Jučer su počela prva uhićenja kao rezultat dugotrajne i opsežne policijsko-obavještajne suradnje Europola, FBI-a i policije Australije, Austrije, Švedske, Danske, Estonije, Latvije, Norveške, Novog Zelanda, UK, i Njemačke, prenosi euronews. Praćene su sumnjive aktivnosti i osobe u čak 90 zemalja.

Predstavnici policijskih i obavještajnih institucija su rekli kako je riječ o “najsofisticiranijoj akciji” kojom su uhićeni neki od vrhovnih kriminalaca. Riječ je o trgovini drogom, oružjem i pranju novca i to sve na “industrijskoj razini”, tvrde predstavnici zakona. Droga je dolazila mahom iz laboratorija u Aziji.

Prvi puta su sveobuhvatno korišteni sustavi nadziranja na način  da su agencije godinama upadale i pratile “skrivene” kanale komunikacije. Policija se potrudila da do članova bande fizički dođu kodirani mobilni telefoni za koje su oni mislili da su zaštićeni. Osim toga, policija je ubacivala software koji je tajno kopirao poruke i slao policiji. Policija je u svim ovim zemljama prikupila preko 20 milijuna poruka kao dokazni materijal.

U Europi je uhićeno više od 800 ljudi u 16 država, a zaplijenjeno je 40 mil. € u gotovini i kriptovalutama, obavještava direktor Europola Jean-Phillipe Lecouffe, a prenosi Reuters.

U Australiji je jučer uhićeno 224 ljudi, prenosi AP. Daljnja uhićenja najavljena su diljem svijeta.

Komentari

komentar





You may also like