Palestinci u Zapadnoj obali prosvjeduju protiv palestinske vlasti

U više dijelova Zapadne obale traju već treći dan prosvjedi povodom smrti Nizar Banata, glasnog kritičara vlasti u Zapadnoj obali, prenosi Al Jazeera.

Nizar Banat godinama je preko društvenih mreža kritizirao vrh Palestinske Samouprave (PA), predsjednika Mahmoud Abbas i njegovu stranku Fatah. Abbas je na toj poziciji od 2005. i ne želi održati nove izbore. Ove godine je odgodio prve izbore koji su trebali biti nakon 15 godina, a analitičari tvrde da bi izgubio izbore. Kritičari i većina stanovnika Zapadne obale tvrde da Abbas ne zastupa interese Palestinaca, već surađuje s Izraelom i Zapadom od kojeg dobiva financijsku pomoć.

Banatu je u četvrtak rano ujutro u dom upalo 20-ak policajaca odanih Abbasu te su ga mlatili u prisustvu obitelji i odveli u zatvor gdje je ubrzo umro. Stanovnicima Zapadne obale, ionako izmučenih sukobima s Izraelom i siromaštvom, to je bila kap koja je prelila čašu. Tisuće njih je već treći dan na ulicama. Pristižu iz svih krajeva Zapadne obale koja je nevjerojatno rascjepkana u “otočiće” između izraelskog teritorija. Uzvikuju “Dolje Abbas!” i tvrde da su “dvostruko okupirani”, misleći na svoju vlast i na okupaciju od strane Izraela.

Komentari

komentar

You may also like