Pandemijska diplomacija? U Indiji se proizvodi “značajan” dio doza Sputnika V

Zamjenik indijskog ministra vanjskih poslova Harsh Vardhan Shringla kazao je da Indija proizvodi “značajan” dio doza ruskog cjepiva Sputnik V, što je zasigurno pokazatelj jačanja indijsko-ruskih veza.

“Zapravo ne postoji, u svijetu diplomacije, ništa slično našem strateškom partnerstvu, koje je započelo još u epohi Sovjetskog Saveza, s indijskom neovisnošću”, kazao je zamjenik indijskog ministra vanjskih poslova u intervjuu za ruski medij Komersant, nakon službenog sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

“Naše strateško partnerstvo s Rusijom ima vrlo duboke povijesne korijene koji omogućuju stabilnost i povjerenje”, dodao je indijski diplomat.

Kazao je i da dobrim indijsko-ruskim odnosima doprinosi “jedinstvena osobna kemija” između lidera dvije zemlje – Narendre Modija i Vladimira Putina.

U kontekstu indijsko-ruske suradnje indijski se diplomat referirao i na indijsko sudjelovanje u proizvodnji ruskih cjepiva, prvenstveno Sputnika V.

“Suradnja između Rusije i Indije u borbi protiv covida-19 ojačala je tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje, čak i prije nego što se cjepivo pojavilo”, kazao je.





“Očekuje se da će se, od 500 milijuna doza Sputnika V koje Rusija planira proizvesti u 2021., značajan dio proizvoditi u Indiji”, dodao je.

Vardhan Shringla je također istaknuo kako se razmatra “značajno ulaganje” uzajamno ulaganje u energetske sektore, pri čemu je spomenuo i nabavu ruskog ugljena za indijsku industriju čelika.

Referiravši se na odnose sa SAD-om, u kontekstu formata QUAD kazao je da Indija razvija “globalno strateško partnerstvo” s tom svjetskom silom, ali da Indija vodi “neovisnu vanjsku politiku”, što priznaju svi ključni globalni akteri.





“Multipolarni svijet i multipolarna azija moraju priznati nezamjenjivu ulogu Indije i Rusije”, zaključio je u intervjuu.

Komentari

komentar

You may also like