“Pandora dokumenti”: međunarodna utaja poreza od državnih vođa, milijardera i slavnih

Pet godina nakon skandala “Panama dokumenti” kojim je otkriven razmjer utaje poreza kroz off-shore tvrtke u “poreznim oazama”, otkriven je još veći broj moćnika s “rukama u pekmezu”.

Ovog puta riječ je o otkriću nazvanom “Pandora dokumenti” koje obuhvaća 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge i razotkriva više od 29 000 offshore tvrtki. Iza otkrića stoji Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), oko 600 novinara iz cijelog svijeta. Isto udruženje razotkrilo je panamsku muljažu prije 5 godina, prenosi AFP.

Popis ljudi koji su izbjegavali porez zbilja je velik. Riječ je o oko 100 milijardera, 35 sadašnjih ili bivših svjetskih čelnika i 300 javnih dužnosnika. Na popisu su i neke slavne osobe iz svijeta industrije zabave.

Jedna od najvjernijih korisnika je jordanski kralj Abdullah II. Monarh je navodno koristio 36 tih tvrtki od 1995. do 2017. za kupnju 14 luksuznih nekretnina u SAD -u i Velikoj Britaniji u vrijednosti većoj od 106 milijuna dolara. Kraljevi odvjetnici kažu da je te rezervne tvrtke koristio za čuvanje svoje privatnosti, a ne za izbjegavanje bilo kakvih poreza.

Azerbejdžanska vladajuća obitelj Alijev posljednjih je godina trgovala britanskom imovinom vrijednom gotovo 500 milijuna dolara, prema objavljenim informacija. Također, upletena su dvojica čelnika EU: češki premijer Andrej Babiš, koji je iskoristio tvrtku za ulaganje u inozemstvo kako bi kupio dvorac vrijedan 22 milijuna dolara na jugu Francuske te predsjednik Cipra Nicos Anastasiades, koji je osnovao odvjetničko društvo optuženo za skrivanje bogatstva ruskog milijardera.

Spominju se bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga Cherie, pri čemu je par navodno izbjegao 422 603 dolara poreza na imovinu kada je kupio londonski ured u iznosu od 8,8 milijuna dolara koji je djelomično u vlasništvu bogatog zakonodavca iz Bahreina. Obitelj Blair očito je uspjela zaobići porez kupnjom stranog holdinga koji je bio vlasnik ureda. Popis čelnika opsežan je, a na njemu se nalaze i kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, libanonski premijer Najib Mikati i šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premijer Dubaija i potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.





Ono što je zanimljivo jest da je ruska agencija RIA popratila da je na popisu i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski koji je upravo zadnjih tjedana hvali borbom protiv korupcije i oligarha. S druge strane, The Guardian je objavio opsežan članak u kojemu navode da trag sumnjivog novca preko veze u Monaku vodi do bližeg kruga prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. The Guardian piše da su u zatajenje poreza umješan Putinov prijatelj Gennady Timchenko i Putinova ljubavnica Svetlana Krivonogikh koja, navodno, posjeduje jahte i luksuzne stanove.

Među slavnima na popisu su kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar. Na popisu iz Hrvatske je i Rikard Fuchs, sin bivšeg ministra Radovana Fuchsa, piše portal Oštro. Rikard je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom “See Project Ltd.” čija je svrha bila objašnjena kao “posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj”.

Offshore bankarstvo nije nezakonito i bogati ga često koriste kako bi izbjegli poreze, dok se “shell” tvrtke često koriste da se imena bogatih ne bi povezala s njihovom imovinom iz političkih razloga ili zbog ugleda. Međutim, takvi mehanizmi olakšavaju skrivanje stečene dobiti od policije ili regulatornih tijela.





Komentari

komentar

You may also like