Panel Kongresa: SAD bi se postupno trebao povući iz Afganistana, a ne kako je odredio Trump

Dvostranački panel Kongresa (Afganistan Study Group) objavio je izvješće u kojem predlaže Bidenovoj administraciji postupno povlačenje američkih postrojbi iz Afganistana i odbacivanje Trumpovog plana, po kojemu bi se američke postrojbe trebale potpuno povući do 1. svibnja.

Podsjetimo, Trump je odredio povlačenje svih postrojbi do 1. svibnja, ako će talibani poštivati mirovni sporazum, po kojemu su se obvezali da će suzbijati terorističke organizacije na svom teritoriju. SAD je izvršio invaziju na Afganistan 2001., nakon napada 11. rujna, upravo zato što su teroristi koristili za svoje djelovanje teritorij Afganistana, kojim su tada vladali talibani.

“Povlačenje ne bi samo učinilu SAD ranjivijim za terorističke napade, već bi imalo katastrofalne učinke u Afganistanu i u regiji, koji ne bi bili u interesu niti jednog ključnog igrača, uključujući talibane”, stoji u izvješću panela.

Kongres je osnovao spomenuti panel u veljači 2020., kako bi se razmotrili potezi Trumpove administracije, u pogledu povlačenja iz Afganistana.

“Trenutko nikome nije u interesu ubrzano povlačenje iz Afganistana”, rekao je umirovljeni general Joseph Dunford Jr., nekoć zapovjednik glavnog stožera američke vojske, koji je bio jedan od ključnih članova panela, prenosi New York Times.

Kelly A. Ayotte, bivši republikanski senator New Hampshirea, također istaknuti član panela, je pak kazao kako nije pitanje hoće li SAD napustiti Afganistan, nego “na koji način”. Naglasio je kako panel želi povlačenje američkih vojnika iz Afganistana.
New York Times piše kako će preporuke vjerojatno prihvatiti NATO, a glavni tajnik Jens Stoltenberg ranije je također izjavio da bi se odluke o povlačenju trebale donositi sukladno situaciji na terenu, a ne sukladno vremenskom okviru.

Talibani su sugerirali da će ponovno pokrenuti napade na snage NATO-a u Afganistanu, ako se postrojbe ne povuku do svibnja.

Komentari

komentar

You may also like